U organizaciji Aero kluba “Kumulus”, u Cazinu je organizovano otvoreno Prvenstvo FBiH u paraglajdingu, sa preciznim sletanjem u zadanu tačku, pod nazivom “Gomilijada open 2015”. Zaletište se nalazilo na Gomili, najvišoj koti općine Cazin, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 796 metara, dok je cilj bio u naselju Bajrići.

Učešće na ovom prvenstvu uzelo je 30 takmičara, od čega 19 iz FBiH i 11 iz Hrvatske i Slovenije. Najbolji rezultat u pojedinačnoj konkurenciji u preciznom slijetanju na cilj postigao je Elvis Ljubijankić, član AK “Kumulus” iz Cazina sa 630 bodova, drugi je bio Salman Kadić iz PK “Trebević Extreme” iz Sarajeva sa 680, a treći Mirvad Zenuni iz kluba “Extreme Sport” iz Sarajeva sa 1.007 osvojenih bodova.

U ekipnoj konkurenciji najuspješniji je bio klub “Extreme Sport” iz Sarajeva, drugi je bio “Trebević Extreme” također iz Sarajeva, dok je treće mjesto pripalo domaćinu i organizatoru ovog takmičenja AK “Kumulus” iz Cazina. Najuspješnijim pojedincima i ekipama dodijeljeni su pehari i diplome.

– Takmičenje je imalo dvojaki karakter, a to su prvenstvo F BiH i Otvoreni kup “Gomilijada open 2015”. Učešće je uzelo 30 takmičara u pojedinačnoij konkurenciji i 8 klubova u ekipnoj. Vreme nas je poslužilo za letenje i svi su bili prezadovoljni.Ovo je šesta godina kako organizujemo ovo takmičenje, s tim da prve dvije godine nije nosila naziv “Gomilijada open”, već samo “Paraglajding prvenstvo”. Naš klub ove godine obilježava jubilej -10 godina svog postojanja, na što smo ponosni. Hvala svim sponzorima, koji su nam pomogli, kao i općini i općinskom Sportskom savezu, koji su bili generalni pokrovitelji – rekao je Šerif Bajrić, predsjednik AK “Kumulus”.

//avaz.ba