OGLASILA SE BAKA BEBE KOJU JE MAJKA OSTAVILA ISPRED CRKVE: “Znala je da se noću, dok djeca spavaju…”

24sata.hr
"Kad sam čula šta je uradila, htjela sa sam da je udavim", kazala je baka male Katarine, sedmomjesečne bebe koja je pronađena u kolicima pored crkve u zagrebačkom kvartu Sesvetama.

Ona je i prepoznala je svoju unučicu na fotografiji koju je objavila policija i javila im se. Kaže da ne opravdava ni svog sina (35), protiv kog je podnijeta krivična prijava zbog povrede prava djeteta, ali glavnu krivicu ipak baca na snaju (22), protiv koje je podnijeta krivična prijava ne samo zbog povrede prava djeteta, nego i zbog napuštanja djeteta. Žao joj je jedino što su socijalni radnici odveli i bebinog brata (3).

“Rekli su da dijete ne može da bude s nama jer nema svoju sobu. Uostalom, suprugova penzija je mala, a s nama živi i naš najstariji sin, koji je invalid”, objašnjava ona i dodaje da je dječak bez otpora otišao sa socijalnim radnicima, koji su ga smjestili u isti dom gdje i bebu Katarinu.

Beba Katarina u sigurnim rukama policajca 

Kobnog četvrtka snaja im je rekla da ide kod zubara, a kad se nije vratila na vrijeme, nisu se zabrinuli jer su mislili da je s malom otišla kod sestre.

“Nije joj bio prvi put da tako negdje ode, sama ili sa djecom, i da je nema po nekoliko dana. Znala je da se noću, dok djeca spavaju, iskrade i ode negdje. Tako je bilo dok je sin radio po terenu. Ona nikad nigdje nije radila”, priča baka dodajući da je snaja dobijala i socijalnu pomoć.

Baka priznaje da njen sin pije i da su ga više puta nagovarali da ide na liječenje, ali i za to krivi snaju. Navodno je počeo da pije kad se “spetljao” sa njom prije sedam godina, dok je još bila maloljetna. Vjenčali su se kad je napunila 18 godina i to u tajnosti, njima nisu ni rekli.

“Nikad nismo upoznali nikoga od snajine porodice, ni njenu majku, koja je pre nekoliko godina preminula, ni njenu sestru. Njih dvije su od malih nogu bile prepuštene ulici, niko za njih nije brinuo, zato nije završila ni osnovnu školu”,raspalila je po snaji i dodala da nikad i nije mnogo marila za djecu, ali uvijek bi ih sredila kad bi negdje išli. Tako je bilo i prošlog četvrtka.

Beba Katarina se nikad nije odvajala od majke i jako je vezana za nju. Baka priznaje da teško žive, ali da to nije razlog da neko samo ostavi dijete.

“Pa i ja imam sina u kolicima i nikad mi nije palo napamet da ga odguram do neke crkve i tamo ostavim da se drugi brinu o njemu. Neka idu u zatvor, svatko mora da odgovara za svoje postupke”
, kaže baka i dodaje da će pokušati da srede sobu za djecu da bi ih uzeli. Porodica živi u skromnoj katnici na širem zagrebačkom području, a kuća još nema ni fasadu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...