Riječ je o krivičnom djelu zloupotreba položaja i ovlaštenja odnosno pranja novca i krivično djelo iz člana 283. KZ FBiH Zloupotreba prava iz socijalnog osiguranja

Nakon što je u akciji SIPA-e uhapšen sarajevski TV voditelj i humanista Almir Čehajić Batko, oglasili su se iz nevladine organizacije Otvorena mreža na društvenoj mreži Facebook.

Čehajić je direktor ove organizacije.

Oni prenose Čehajićeve riječi kako je siguran da će se sve pozitivno završiti “kako za organizaciju, tako i za pacijente”.

“Čehajić je potvrdio da su u ranim jutarnjim satima pripadnici SIPA-e izuzeli određenu dokumentaciju iz službenih prostorija. Kako je naveo, radi o se prijavi pacijenata koji su u programu „Otvorene mreže“ za kadaverične transplantacije. Istakao je kako je siguran da će se sve završiti pozitivno, kako za organizaciju, tako i za sve pacijente”, objavili su iz Otvorene mreže.

Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo SIPA vrši pretres na nekoliko mjesta, među kojima su i prostorije ove nevladine organizacije.

Iz SIPA-e je rečeno kako se on tereti za zloupotrebu položaja i pranje novca.

(vijesti.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.