Grmuš: Osuđuje napad Screenshot
Oglasio se autor pjesme koju je slušao Tarant: Ovo je užasno

Objasnio u kojim okolnostima je napisao tekst

Avaz.ba

U pozadini snimka krvavog pohoda Brentona Taranta (Tarranta), teroriste koji je u dvije džamije u Kristčurču na Novom Zelandu pobio 49 ljudi, čuje se četnička pjesma ‘Karadžiću, vodi Srbe svoje’.

Reporteri srbijanskog lista “Alo” posjetili su Željka Grmušu, autora pjesme.

– Užasno je to što je napravio ovaj na Novom Zelandu, naravno da osuđujem taj čin i žao mi je svih tih nevinih ljudi. Ali, on je krenuo ubijati i to bi napravio bez obzira na to koju je pjesmu slušao – kazao je Grmuša, koji živi u u svom rodnom mjestu Plavnom kod Knina.

U razgovoru je objasnio u kojim okolnostima je napisao pjesmu.

– Pjesma je snimljena u ratu, 1993. godine i nastala je kao moralna podrška našoj vojsci. Pjevali smo, nismo klali i ubijali. I da, vidio sam sve te gluposti na internetu, kako je pjevaju Kinezi, ovi ili oni. Vidite, ja sam je otpjevao i ne sramim se pjesme, ali sada je koriste kako bi osudili cijeli narod. Pa kakve veze ima pjesma s terorističkim napadom? On je odlučio šta će učiniti i učinio bi to slušao srpsku, kinesku ili neku treću pjesmu – tvrdi Grmuša. 

Dodao je i da se nakon krvoprolića na Novom Zelandu boji za vlastitu sigurnost. 

– Naravno da se osjećam ugroženo. Nije mi svejedno i čim se ovo dogodilo, obavijestio sam ljude koji su mi bliski. Vidjet ćemo šta će biti, hoće li mi sada i policija zakucati na vrata. Ne znam. Strašno je sve ovo – ispričao je. 

(Autor: Avaz)