Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske saopćeno je kako se među migrantskom populacijom na području Bosne i Hercegovine i Srbije širi lažna vijest da će Hrvatska dozvoliti njihov ulazak u zemlju, i daljnji prolazak prema zemljama zapadne Evrope.
“MUP RH i ovom prilikom naglašava da će hrvatska policija provoditi nacionalno i evropsko zakonodavstvo i neće dopustiti nezakonite prelaske svoje državne granice odnosno vanjske granicu Evropske unije”, kaže se u saopćenju.

BiH od početka godine vodi bitku sa migrantima, a prema posljednjim podacima, do 20. oktobra ušlo ih je 19.500, dok su granični policajci spriječili gotovo 13 hiljada ulazaka. Najveća koncentracija migranata i dalje je u Unsko-sanskom kantonu.

Stotinjak ilegalnih migranata provelo je cijelu noć između ponedjeljka i utorka na otvorenom u blizini graničnog prelaza Izačić, s bosanskohercegovačke strane granice prema Hrvatskoj, pokušavajući na taj način izvršiti pritisak kako bi im se dopustilo da nastave put ka Hrvatsakoj i drugim državama, članicama Evropske unije.