Za građane Federacije BiH, a samim tim i USK, kao mjera prevencije spriječavanja širenja koronavirusa, između ostalih, donešena je mjera ograničenja kretanja koja traje od 23:00h do 05:00h.

Ova mjera donešena je uslijed pogoršanja epidemiološke situacije i u uslovima kada i zemlje regije pa i Europske unije pokušavaju nepopularnim mjerama da smanje uticaj i širenje virusa iako su se u nekim zemljama demonstracijama jasno iskazao stav da su ljudi izgubili strpljenje i sve manje vjeruju u efikasnost mjera koje se donose.

Na području USK sve donešene mjere se, manje ili više, poštuju, a posebno kada se uveliko govori i o mogućem potpunom zatvaranju što bi nanijelo nepopravljivu štetu našoj ekonomiji koja je ionako narušena još od perioda prvog zatvaranja.

Međutim, svakodnevno možemo vidjeti da se sve mjere koje su donešene od strane nadležnih institucija odnose isključivo na građane, ali ne i na migrante, koji ne samo da ne poštuju naredbe kriznih štaboa, već se kreću i u vrijeme dok traje ograničenje kretanja.

Sinoć je zabilježena grupa migranata koja neometano ulazi u Grad Bihać, negdje iza ponoći. Vjerovatno se radi o novim grupama ili migrantima koji iz kampa Lipa dolaze u grad, tu se zadržavaju određeno vrijeme nakon čega pokušavaju preći državnu granicu, što im je dodatno otežano uslijed hladnog vremea i nedavnim padavinama, a planinski predjeli su već pod snijegom.

Nadležne inspekcije, kao ni MUP USK nemaju resurse niti mogućnosti da vrše kontrolu kretanja migrantske populacije, kao ni da ih smjeste u prihvatne centre, obzirom da ne postoje kapaciteti iskoristivi u ovu svrhu.

Izvor: Cazin.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.