OHR o smrti Ashdowna: BiH je izgubila strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja

klix.ba

Povodom smrti bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna iz OHR-a su saopćili da je BiH izgubila strastvenog zagovornika i istinskog prijatelja koji je neumorno radio sa svojim bh. partnerima i predstavnicima međunarodne zajednice i donosio odluke koje su snažno utjecale na BiH, uvijek imajući na umu viziju sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana
“Lord Ashdown je shvatao mandat koji mu je povjeren Dejtonskim mirovnim sporazumom kao zadatak čiji je cilj podržavanje reformi kojima se grade institucije predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, promicanje pomirenja, reintegriranje zemlje i njenih građana i, na taj način, izgradnja trajnog mira”, navodi se u saopćenju.

Iz OHR-a ističu da je Ashdown je imao ključnu ulogu u formiranju nekoliko institucija predviđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom.

“Pored izgradnje države, njegov osnovni cilj je bio ispunjavanje obećanja datog Dejtonskim sporazumom, da se uklone posljedica rata. U tom smislu je, sarađujući sa svojim partnerima u BiH i u međunarodnoj zajednici, radio na obnovi multietničke i multikulturalne BiH, uklanjajući prepreke koje su onemogućavale povratak izbjeglica i raseljenih osoba i pomažući u nastojanjima da se razbiju mreže podrške ratnim zločincima. Tokom njegovog mandata na dužnosti visokog predstavnika usvojeno je više od 200 zakona, a u Parlamentu su usvojene odluke o formiranju brojnih institucija. Ti podaci dovoljno govore sami za sebe.”

Aktuelni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nakon što je primio vijest o smrti bivšeg visokog predstavnika, kazao je da je Ashdown bio duboko vezan za ovu zemlju i njene građane.

“Upoznao je doslovno hiljade ljudi, iz svakog kutka BiH, pa i najmanjeg zaseoka, uvijek imajući na umu i te ljude dok je radio na tome da BiH nezaustavljivo krene ka stabilnosti. Uvijek je govorio da je njegov posao da pomogne u izgradnji moderne strukture na osnovu nacrta predviđenog Daytonom, koja će moći krenuti putem ka pridruživanju Evropskoj uniji. To će biti dio njegovog trajnog naslijeđa“, rekao je Inzko.

Iz Ureda visokog predstavnika u BiH kazali su da svi oni koji su poznavali Paddyja i koji su s njim sarađivali uvijek će ga se sjećati kao energičnog čovjeka, punog entuzijazma, neumornog u nastojanjima da osigura suštinske promjene kako bi poboljšao život građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

“Čak je i u posljednjim danima svog života uputio pismo visokoj predstavnici EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, zajedno sa Carlom Bildtom i Christianom Schwartz-Schillingom, u kojem je izrazio svoju čvrstu podršku suverenitetu Bosne i Hercegovine.”

Paddy Ashdown rođen je New Delhiju 27. februara 1941. godine. Od 1959. do 1972. godine bio je u službi Kraljevskih marinaca gdje je bio angažiran kao komandos na Borneu i u Perzijskom zaljevu. 1972. godine, Paddy napušta Kraljevske marince i počinje raditi u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova. Radio je u Britanskoj misiji pri Ujedinjenim narodima u Ženevi. Nakon što je napustio službu u Ministarstvu vanjskih poslova, Paddy je radio u lokalnoj industriji u području Yeovila u jugozapadnoj Engleskoj u periodu od 1976. do 1981.godine. Bio je kandidat Liberalnih demokrata za britanski Parlament iz izborne jedinice Yeovil 1979. godine, i tada su Liberalni demokrati zabilježili svoj najbolji rezultat u tom području. Za lidera Liberalnih demokrata izabran je u julu 1988. godine, a 1. januara 1989. godine imenovan je za člana Državnog vijeća Velike Britanije. Titula viteza mu je dodijeljena 2000. godine, a 2001. godine proglašen je doživotnim članom Doma lordova. Tokom rata u Bosni i Hercegovini, lord Ashdown je bio jedan od glavnih zagovornika odlučne akcije međunarodne zajednice kojom bi se okončao sukob.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...