U depou Višeg suda u Podgorici nalazi se oko 3,5 tona droge oduzete tokom vođenja krivičnih postupaka, navela je savjetnica za odnose s javnošću tog suda Aida Muzurović. 

Kako je za podgoričku “Pobjedu” kazala Muzurović, u skladištu je najviše marihuane i skanka, a riječ je o narkoticima oduzetim u više policijskih akcija, koji se do okončanja pravomoćnosti presude drže u tim skladištima, nakon čega se pristupa njihovom uništavanju. 

Prostor u kojem se oduzeta droga skladišti svakodnevno je kontroliran i strogo je zabranjen ulaz osobama koje za to nemaju ovlaštenje. U većini slučajeva zaplijenjena droga se uništava nakon stjecanja uvjeta za to, odnosno nakon što presude postanu pravomoćne. 

Procedura uništavanja droge nalaže da formiranje komisije za uništavanje droge, nakon dobivanja dozvole od Ministarstva zdravlja, Odjeljenja za droge, Agencije za zaštitu životne sredine.

Droga se uništava u prosjeku jednom tokom dvije godine, u zavisnosti od oduzete količine na osnovu pravomoćnih presuda tokom godine. 

– Iz Višeg suda u Podgorici je u prošloj godini zapaljeno gotovo pet tona psihoaktivnih supstanci oduzetih ranijih godina – naveli su iz tog suda.

Prema podacima Uprave policije, od 1. jula prošle do 1. jula ove godine zaplijenjeno je 2,9 tona droge.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba