Oko 400 sirijskih izbjeglica u četvrtak se vratilo u svoju domovinu iz Aarsala u Libanu, javila je Nacionalna novinska agencija (NNA).

Libanska služba sigurnosti provjerila je dokumente izbjeglica koji su pokušali da se dobrovoljno vrate u domovinu, navela je NNA saopćenje službe.

– Povratak izbjeglica desio se u prisustvu Međunarodnog komiteta Crvenog križa i ostalih humanitarnih organizacija – navodi se u saopćenju.

NNA je također javila da se još jedna grupa Sirijaca vratila kućama iz libanskog grada Burj Hammoud.

Više od milion sirijskih izbjeglica registrovao je Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice u Libanu, dok libanska vlada procjenjuje da se u zemlji nalazi oko 1,5 milion izbjeglica.

Kako bi osigurala povratak 890.000 Sirijaca u domovinu, Rusija je izradila strategiju povratka i predstavila je libanskim vlastima, prenosi Xinhua.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.