Nakon okupljanja na Željezničkoj stanici, Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine krenuo je prema trgovačkim centrima u Sarajevu, pred kojima su se simbolično zaustavili u znak protesta i podsjećanja na svoja prava. Skup je završen u Velikom parku, gdje su nakratko zaustavili saobraćaj.

Prisutnima se obratila predsjednica Sindikata, Mersiha Beširović. Kazala je da je žalosti što više nema djevojčica koje žele biti trgovkinje kad porastu. To ujedno ukazuje na loš položaj radnica u toj djelatnosti.

– Danas nema djevojčica koje žele biti trgovkinje kad porastu. Nalazimo se na mjestu koje je simbol naše prekinute i oduzete mladosti. Ovo mjesto je simbol u kakvom se nalaze trgovci. Želim upitati one koji mogu, ako žele, kad ćemo imati priliku da radimo kao ljudi, a ne robovi? Naša borba traje 365 dana u godini – kazala je.

Podsjećamo, cilj marša, čiji je ovogodišnji slogan „I grob, i rob! Šta nam još spremate?“, je skrenuti pažnju na izrazito loš položaj radnica i radnika zaposlenih u ovom sektoru. Protestnim maršom žele još jednom podsjetiti na svoje osnovne prioritete u radu, a to je da radnice i radnici zaposleni u trgovini napokon dobiju povećanje minimalne plaće, da imaju pravo na sindikalno organizovanje te da imaju pravo na slobodan dan za državne praznike kao i da njihovi uslovi rada budu definisani Kolektivnim ugovorom.

(avaz)