Okončan sastanak lidera: SDA, SDP, DF i SBB usaglasili stavove o Izbornom zakonu

Faktor.ba

Sastanak lidera SDA, SDP-a, Demokratske fronte i SBB-a sa predstavnicima međunarodne zajednice na temu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH i provedbe presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića najkonkretniji je i najproduktivniji sastanak takve vrste u posljednjih nekoliko mjeseci. Ocjena je to upravo međunarodnih zvaničnika, koji su danas u rezidenciji ambasadorice SAD-a Maureen Cormack ugostili lidere ovih stranaka.

Istovremeno su SDA, SDP, Demokratska fronta i SBB usaglasili svoje stavove u jedinstven pristup izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH. Odnosi se to, prije svega, na izmjene u ulozi Doma naroda Parlamenta FBiH te popisa stanovništva na osnovu kojeg bi se definirao broj delegata iz svakog kantona koji bi se birali u Dom naroda.

– Imamo jedan jedinstveni stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo je da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obavezi da bude bazirano na tom popisu. Treće je da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen, odnosno sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi sa nacionalnim predstavljanjem, to treba CIK ispraviti. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti proveden proporcionalno zastupanje – izjavio je nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Isti stav dijele i predstavnici ostalih stranaka koje su učestvovale na današnjem sastanku. S druge strane, direktor Odjela za južnu i srednju Evropu u State Departmentu Matthew Palmer je sastanak ocijenio kao pozitivan i konstruktivan, s obzirom da je, kako je kazao, čuo mnogo konkretnih prijedloga.

– Nešto bi želio naglasiti, a to je da ovdje nisam došao kako bih podržavao neki konkretan epilog, kako bih podržao konkretnustranku ili neki konkretan pristup. Pokušavamo podržavati i pomoći u razgovorima. Nismo tu da podržimo konkretno rješenje. Samo smo tu da pomognemo strankama da sjednu i razgovaraju o ovim važnim pitanjima – izjavio je Palmer.

Da je netom završeni sastanak bio jedan od najkonstruktivnijih, potvrdio je i šef Delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark. On je također naglasio da EU ne podržava niti jednu političku stranku ili poseban prijedlog rješenja, već da imaju namjeru pomoći u pregovorima stranaka.

– Predugo se malo ili ništa nije dešavalo. Nadam se da ćemo sada vidjeti više pozitivnih koraka u ovim važnim razgovorima te da će u njih biti uključeno više stranaka, a ne samo ove koje su prisustovale današnjem sastanku – kazao je Wigemark.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...