Kriza sa nedostatkom antiviperinuma, odnosno seruma protiv ujeda otrovnih zmija, je okončana. Prema informaciji koju je na svom Facebook profilu podijelio doktor Rusmir Baljić, u Sarajevo su stigle dovoljne količine ovog seruma.

– On još nije distribuiran do nas, ali i kada ga dobijemo gledaćemo da ga prvo podijelomi ambulantama na rubnim dijelovima Kantona, odnosno u područja gdje postoji najveći rizik od mogućeg ujeda zmija, kazao nam je portparol JU Dom zdravlja Sarajevo Arman Šarkić.

Kako saznajemo, antiviperinum je nabavljen, zapravo, za cijelu FBiH, a navodno je nabavku inicirao Zavod za javno zdravstvo FBiH, a realizovana je putem ministarstava vanjskih i civilnih poslova BiH. Količine seruma koje su dopremljene u našu zemlju nabavljene su od Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak iz Srbije.

Osim toga, kako su nam pojasnili naši izvori, apoteke su manje zainteresovane za nabavku ovog seruma, jer je jako skup, ima kratak rok trajanja, a njegova upotreba nije kontinuirana, tako da sa poslovnog aspekta, njegova je nabavka previše rizična.

Ipak, vrijedi još jednom upozoriti, bez obzira što je serum nabavljen, da trebamo biti pažljivi i oprezni prilikom odlaska u prirodu.

(oslobođenje)