Olimpijske igre u Tokiju, koje su prošloga tjedna odgođene do sljedeće godine, trajat će od 23. srpnja pa do 8. kolovoza 2021., potvrdio je Međunarodni olimpijski odbor u ponedjeljak nakon sastanka.

 

Japanski premijer Shinzo Abe prošlog je utorka objavio da se Igre odgađaju zbog pandemije COVID-19 bolesti, na otprilike godinu dana, čime je Tokio postao prvi grad u 124-godišnjoj povijesti modernih olimpijskih igara, u kojem natjecanja nisu održana prema predviđenom datumu, isključujući godine u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, kad su OI morale biti otkazane.

IOC, IPC, Tokyo 2020 Organising Committee and Tokyo Metropolitan Government announce new dates for the Olympic and Paralympic Games Tokyo 2020 https://t.co/QITtT5dcl8 pic.twitter.com/DHi4u74ZXa

— Olympics (@Olympics) March 30, 2020

Japan je uložio u pripremu Igara 12 milijardi američkih dolara, a ovogodišnji gubitak planiranih prihoda ne bi se trebao odraziti na japansku ekonomiju, jer će i rashodi biti manji. Japanski ministar gospodarstva Yasutoshi Nishimura u nedjelju je izjavio da Vlada planira stimulativni paket ekonomskih mjera, koje je premijer Abe nazvao najvećim u povijesti.

 

– Ako su rashodi prebačeni na sljedeću godinu, to znači da ćemo imati na raspolaganju taj novac ove godine. To ćemo uzeti u obzir – rekao je Nishimura za NHK televiziju.

Ranije se pričalo o odgađanju Igara za proljeće zbog SP-a u vodenim sportovima i SP-a u atletici, no to bi bilo problematično zbog najvažnijeg momčadskog natjecanja na Olimpijskim igrama – košarke. Teško je za očekivati da bi Euroliga i NBA liga puštale najbolje igrače da usred sezone otiđu na OI…

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.


Više saznajte na izvornom linku: Zdravko Barišić, Ricardo Kulušić – Olimpijske igre kreću 23. srpnja 2021. godine / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.