Izgradnja pruge Brčko – Banovići nakon dužeg vremena ponovo se svečano obilježava kao nepobitna činjenica o historijskom značaju 7. novembra 1946. godine za Banoviće, razvoj rudarskog sektora, te ekonomski i društveni preobražaj lokalne zajednice.

Prije 73 godine iz Banovića prema Beogradu novoizgrađenom prugom krenuo je prvi voz natovaren banovićkim ugljem. U kompoziciji sa 12 vagona banovićko crno zlato je stiglo preko Brčkog u velike gradove i otpočeo značajan razvoj cijele lokalne zajednice.

– Ovo je društveni imperativ podržan sa svih nivoa tadašnje vlasti jer je ideja izgradnje pruge prvi projekt obnove i izgradnje ratom uništene i porušene tadašnje države – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Nermin Delagić.

Bez mehanizacije, kako se to danas radi, vlastitim rukama uz pomoć lopate, krampe i kolica, više od 62.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta raspoređenih u 234 brigade izgradilo je prugu dugu 92 kilometra za 190 dana radeći u tri smjene po dva mjeseca. Izradila je složna omladina i tri tunela dužine 667 metara i 22 mosta ukupne dužine 455 metara. Bio je ovo prvi projekt u Evropi realiziran dobrovoljnim radom uglavnom omladinaca.

Ovaj dan je ostao u sjećanju još samo dva živa svjedoka, učesnika omladinske radne akcije koje su gradile prugu, a koji zbog trenutno teškog zdravstvenog stanja nisu mogli prisustvovati današnjoj svečanosti.

Svečanu akademiju, prigodan kulturni i zabavni program upriličilo je Općinsko vijeće Banovići, u saradnji s Udruženjem antifašista i boraca NOR-a.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba