Biti nogometaš u velikoj momčadi san je mnogih dječaka. Kao dijete, i ja sam o tome maštao igrajući nogomet u sirotinjskom predgrađu Sao Paola. Na ulicama Favela završio sam ‘osnovnu nogometnu školu’ i naučio razne nogometne vještine igrajući bosonog.

To su riječi jednog od najbolji veznih igrača kojeg smo imali priliku gledati u 2000-im godinama. Riječ je o Brazilcu Ze Robertu koji danas ima 45 godina, a igrao je sve do 42. godine kada je završio karijeru u Palmeirasu.

Nevjerojatna karijera zahvalnog igrača koji je odrastao u siromašnoj obitelji. Njegovi roditelji često su odlazili na spavanje gladni kako bi njihova djeca imala što za jesti. I upravo zbog toga je Ze Roberto još više cijenio nogometnu priliku koja mu se ukazala i uz pomoć Boga, kako on sam kaže, napravio velike stvari. 

Trčao je bosonog po ulicama Sao Paola i sanjario velike stvari. Otac ga je vozio biciklom na treninge, ti snovi činili su se nedostižnima, ali Ze Roberto je samo volio igrati nogomet. Nije ga zanimalo bogatstvo, glamur, manekenke, htio je samo prehraniti svoju obitelj i uživati.

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Zvali su ga virtuoz s loptom, a Jupp Heynckes jednostavno ga je opisao: Ma on zrači čistom radošću kada ima loptu.

Karijeru je počeo u Portuguesi, a 1997. godine došao je u Real Madrid. Klub iz snova za mnoge, ali Ze Roberto je minute dobivao na kapaljku pa je tako skupio svega 15 nastupa. Najljepše nogometne dane doživio je u Bayer Leverkusenu gdje je igrao finale Lige prvaka protiv Real Madrida, a u Bayern Münchenu osvojio je četiri Bundeslige i četiri Kupa. Igrao je još za HSV, Santos, Flamengo, Gremio, a u Realu je osvojio Ligu prvaka 1998. godine iako nije igrao skoro ništa.

Foto: /NordPhoto/PIXSELLNordPhoto/PIXSELL

Karijeru je završio u 42. godini što je čudesno za nogometaša koji je godinama igrao na vrhunskoj razini, ali sve to zahvaljujući nevjerojatnoj fizičkoj spremi zbog čega je bio jako poznat i obožavan. Imao je prepoznatljivu brazilsku tehniku i virtuoznost, a uz to je izgledao kao da može otrčati londonski maraton nakon utakmice. Godine 2016. Palmeiras je odveo do naslova, a bio je najbolji igrač.

Ze Roberto danas ima 45 godina, ali i dalje izgleda kao Terminator. Svaki dan vježba, a to je dovelo do toga da nema niti zrno masnoće u tijelu. Barem tako izgleda.

– Jedina osoba s kojom se morate natjecati ste samo vi – od jučer. Uvijek budite fokusirani – napisao je umirovljeni brazilski nogometaš koji je s Brazilom osvojio SP 1998. 

Brojni stručnjaci su Cristiana Ronalda prozvali fizičkim čudom, ali očito nisu vidjeli kako izgleda Ze Roberto. I to u 45. godini života. Zbog svog stila života je i s 42 godine bez problema ‘špartao’ brazilskim travnjacima. Mogao je on i još, ali na nagovor žene shvatio je ipak da je došlo vrijeme za kraj. 

Više saznajte na izvornom linku: Zdravko Barišić – On ne stari: Pogledajte kako izgleda umirovljeni brazilski nogometaš Ze Roberto… / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.