Desetine hiljada kandidatkinja i kandidata učestvovat će na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Na lokalnim izborima birat će se i Skupština Brčko distrikta BiH, Skupština Grada Banje Luke i gradonačelnik Grada Banje Luke, te skupštine gradova Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje kao i gradska vijeća Bihaća, Tuzle, Zenice i Širokog Brijega.

U moru prijava, teško je istaći se na bilo koji način. Morate osmisliti iznimno kvalitetan program ili napraviti nešto ”vanredno” kako bi glas o vama stigao do birača. Nekima je to pošlo za rukom, ali u bh. uvjetima, obično je to rezultat individualne karizme kandidata ili prosto – slučajnosti.

Premda je do kraja kampanje ostalo još desetak dana i za zaključke je još uvijek rano, treba reći da su neki zasluženo na listi onih koji po kojima ćemo pamtiti predstojeće lokalne izbore.

Konstantin Savić je tako od prvog dana okupio ozbiljnu online zajednicu koja ga podržava. Teško je prognozirati kako će se podrška koju putem Facebooka dobija iz svih krajeva Bosne i Hercegovine odraziti na konačan ”bodovni saldo”, ali da je skrenuo pažnju – jeste.

Isto je pošlo za rukom Indiri Sinanović, kandidatkinji A SDA za Općinsko vijeće Zavidovići. Ona je, naime, prva žena s nikabom koja će učestvovati na izborima u Bosni i Hercegovini. Njoj je na listi pripao broj 11 od ukupno 24 kandidatkinje i kandidata koje je ova stranka kandidirala za predstojeće lokalne izbore.

Pažnju je privukao i Muradif Kanlić, član Saveza za bolju budućnost BiH i zajednički kandidat SBB-SDA na lokalnim izborima. Trenutno je zastupnik u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. On, naime, građanima poklanja LED sijalice uz poruku “Za svjetlije dane”. Pored originalnosti u odabiru poklona i simbolične poruke, Kanlić se odlučio i za domaćeg proizvođača sijalice, koja će sigurno pronaći mjesto u domovima Goraždana.

Postoji još kandidata koji su na sebi svojstven način odlučili promovisati ime, ciljeve i program stranke. Muhamed Hodžić, mašinski inžinjer iz Gračanice, kandidat Demokratske fronte za Općinsko vijeće Gračanica potencijalnim biračima predstavio se uz folk muziku i pokupio simpatije jednog dijela biračkog tijela u ovom dijelu BiH.

A kako ne spomenuti Asima Kumbarića, kandidata SDA/SBB-a za Općinsko vijeće u Vukosavlju koji se za potrebe kampanje fotografirao u dresu londonskog Chelseaja ili Mirada Hadžiahmetovića, nezavisnog kandidata za načelnika Zenice koji je obećao da će u škole uvesti predmet ”navijanje”.

I za kraj, treba spomenuti Nikolu Lazarevića, predsjednika Ekološke partije Republike Srpske. On je obećao da će ova partija već od početka 2017. godine ići na izradu socijalne karte, odnosno da se naprave zubni kartoni, te besplatno poprave i naprave zubi svim građanima koji nemaju za to novac.

/N1

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.