Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je novinarima nakon što je otkazana sjednica Predsjedništva da se mora naći kompromis.

– S obzirom na to da je politička situacija u BiH takva i da živimo u takvom vremenu da ovdje očigledno nije ni važno šta piše u Ustavu i zakonu i nikoga ne dodiruje, koliko ja mogu da zaključim, jer da se držimo Ustava i zakona, ne bismo ni došli u tu situaciju da razgovaramo o NATO-u i ANP-u, imenovali bismo mandatara ranije, ovdje je onda svašta moguće.

Ne bih ni želio da BiH uđe u takvu vrstu krize i da se udari na tri stvari koje su ipak dobre u BiH koje funkcioniraju, što gospodin Dodik najavljuje da će učiniti ako ne bude realiziran njihov međusobni sporazum.

Na prošloj sjednici Predsjedništva pokušao sam ići s kompromisom, da omogućim varijante koje će omogućiti situaciju gdje niko neće biti poraženi ni specijalni pobjednik. U BiH je važno biti pobjednik, što dugoročno gubite, to nikoga ne interesira. Pozivam da nađemo kompromis. Kompromis leži u činjenicama koje trebamo prihvatiti – poručio je Komšić.

– Ne bih želio da BiH uđe u takvu vrstu krize – kazao je Komšić.

Na novinarsko pitanje šta je najgori scenarij nakon ovoga, Komšić je odgovorio:

– Ide NSRS, dokle će nas to odvesti. Niko neće biti bolji od svega. Kompromis je ono što već imamo. Trebamo prihvatiti činjenice, to je MAP, to je NATO. Postoji bojazan da Dodik iskoristi da se pokrene taj plan za disoluciju zemlje.

To su neki probali i 1992. godine. Gdje su sad ti? Nađite ih, gdje su, u Hagu i pod zemljom. Ne postoji taj niti se rodio ko može to da uradi.
Želim da vjerujem da će se dogovor postići, ali se bojim da je ovdje drugi scenarij izvjesniji – poručio je Komšić.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba