elekcije Švicarske i BiH odigrat će večeras prijateljski meč u Cirihu. Biće to prvi susret ovih reprezentacija u historiji.

Švicarska je predvođena Sarajlijom Vladimirom Petkovićem izborila plasman na evropsku smotru, dok nas tu nažalost neće biti.

Osim selektora, ove dvije selekcije vežu i još neki fudbaleri. Itekako se dobro sjećamo pravog malog “rata” oko Izeta Hajrovića, koji je debitovao čak i u A selekciji Švicarske, ali se na kraju srećom odlučio za Zmajeve.

I Izet nam se itekako odužio one noći u Žilini, kada je trasirao put BiH ka Mundijalu 2014. sjajnim pogotkom. Njegov primjer slijedio je mlađi brat Sead, nekadašnji omladinac Arsenala. Također je obukao dres BiH, tačnije mlade reprezentacije, iako je svoje fudbalsko ime izgradio u Švicarskoj. Međutim, Hajrović junior za sada baš i nije ispunio velika očekivanja, te nastupa u tamošnjoj drugoj ligi. Njega, kao i Izeta, večeras nećemo vidjeti u akciji.

Bilo je i suprotnih primjera, a takav je svakako sadašnji golman Hull CityaEldin Jakupović. Bio je član mlade bh. selekcije, ali se odlučio za Švicarsku.

Napadač Eintrachta iz Frankfurta Haris Seferović trenutno je velika uzdanica Švicaraca. Iako je uvijek isticao da njegovo srce kuca za BiH, nismo dočekali da ga gledamo u dresu Zmajeva. Haris je uvijek naglašavao da to nije bilo do njega, jer da se njega pitalo odluka bi bila drugačija. Vjerovatno je tako i bilo, jer je takvih primjera bezbroj. I Jakupović je slično govorio, ali poziv iz Fudbalskog saveza BiH nikada nije stigao.

Podsjećamo da je Haris iskazao dobru volju za nastupom u bh. dresu, stigao i u Ljubljanu 2013. pred prijateljski meč sa Slovenijom, ali zbog neriješene papirologije sve je na tome i ostalo. Upoznao je Seferović Džeku, Pjanića i ostatak družine, a onda su Švicarci riješili da ga zovnu i od tada on je jedan od važnijih faktora u ovom timu.

Naravno, u ovome ne smijemo zaboraviti ni Senada Lulića, koji je briljirao u redovima Grashoppersa i Young Boysa. Srećom, Safet Sušić tada je bio brži i pozvao brzonogog fudbalera Lazija u nacionalni tim. U protivnom, najvjerovatnije da bi Lulića večeras gledali na suprotnoj strani i ništa mu ne bi mogli zamjeriti.

U globalu, itekako dobrio bi nam došao napadač tipa Harisa Seferovića, ali mi bombardera imamo u gorostasnom Milanu Đuriću, te ne treba previše ni žaliti.