Velika svečanost na Poljudu, Hajduk je danas proslavio 109. rođendan a iskoristili su prigodu da obilježe i dva vrlo važna datuma iz klupske povijesti. Prije 75 godina predsjednik Francuske Charles de Gaulle proglasio je Hajduka počasnom sportskom momčadi slobodne Francuske, a prije 25 godina momčad i vodstvo Hajduka primljeno je u privatnu audijenciju kod Pape Ivana Pavla II.

Tim je povodom autor brojnih Hajdukovih knjiga Jurica Gizdić izdao najnoviju posvećenu Hajduku, u kojoj je pod naslovom ‘Hajduk i svijet’ zabilježio sve velike međunarodne aktivnosti kluba u povijesti, među kojima je i spomenuta povelja koja i danas stoji u svečanoj vitrini Poljuda.

Povod za dodjelu povelje bile su aktivnosti Hajduka tijekom i neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, kada je splitski klub na Visu obnovio aktivnosti nakon što su ih samoinicijativno prekinuli ne želeći surađivati s fašističkim vlastima. Nastupao je Hajduk tada pod imenom Hrvatski športski klub Hajduk klub narodnooslobodilačke vojske, odigravao brojne prijateljske susrete sa saveznicima, među ostalima i onaj povijesni susret s reprezentacijom britanske armije u Bariju, pred preko 40.000 gledatelja, kao i onaj u glavnom gradu Libanona Bejrutu protiv reprezentacije francuske vojske, nakon čega mu komandant francuskih vojnih snaga na Levantu, armijski general Humbolta uručio povelju.

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Brojni ugledni gosti došli su na Poljudu čestitati Hajduku rođendan, ali se i prisjetiti slavne prošlosti koju klub njeguje i danas. Tim su povodom prigodne poklone dobili veleposlanik Republike Francuske Gael Francois Veissiere, monsignor Marin Barišić, te nekadašnji veleposlanik Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Ivo Livaković i apostolski nuncij monsignor Nikola Eterović.
Okupljene je pozdravio predsjednik kluba Marin Brbić, koji je najavio kako je za klubom turbulentna godina u kojoj se klub ekipirao brojnim priznatim stručnjacima koji su garancija bolje budućnosti.
 

POGLEDAJTE VIDEO

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Zanimljivo je bilo obraćanje gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, koji je kazao kako Hajduk nije običan klub:
– Hajduk simbolizira pripadnost, vjera i tradicija, Hajduk je splitska posebnost. Činjenicom da ga je poveljom odlikovao Charles de Gaulle Hajduk je izborio monumentalni trenutak u povijesti civilizacije, a prijem u privatnu audijenciju kod Pape je počast koju samo rijetki dožive – kazao je Opara i zaključio:

– Dosta je oplakivanja i veličanja prošlosti, vrijeme je da klub krene naprijed. Pozdravio bih mog prethodnika Nikolu Grabića koji je bio gradonačelnik u vrijeme velikih uspjeha Hajduka, nadam se da ću i ja na funkciji gradonačelnika dočekati proslavu naslova prvaka.  

Nakon svečanosti upriličena je i prezentacija projekta ‘Muzej Poljud i interpretacijski centar Hajduka’, koji bi u budućnosti trebao ugledati svjetlo dana pod Istočnom tribinom Poljuda, gdje bi na jednom mjestu bila prezentirani svi najveći uspjesi uz povijesti kluba, a potom je svečano otvorena i vitrina s memorabilijama dr. Šime Poduje, jednog od legendarnih igrača i funkcionera kluba u razdoblju prije Drugog svjetskog rata, koji je odigrao 226 utakmica, postigao 86 golova, ali i govorio pet jezika, bio doktor pravnih znanosti, odvjetni i klupski funkcioner.

Više saznajte na izvornom linku: Tomislav Gabelić – Opara: ‘Dosta je oplakivanja i veličanja prošlosti, idemo dalje’ / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.