Otkako je migrantima zabranjen ulazak na područje Unsko-sanskog kantona (USK) oni danima borave u Velečevu kod Ključa.

Iz Crvenog križa Ključ su, bar prema pisanju portala USN.ba, kazali da situacija u improviziranim skloništu nije zadovoljavajuća. Na punktu nije ništa bolja situacija. Jedino što se mijenja je broj migranata koji svakodnevno pristižu iz Sarajeva i RS-a, uprkos zabrani ulaska u USK i uprkos tome što znaju da će ostati na granici pod vedrim nebom.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova USK svakodnevno sprječavaju migrante da uđu na područje Kantona, a crveni križ im aktivno pomaže, pružajući im prvu medicinsku pomoć, dijeleći lanč pakete i odjeću.

Kako javlja pomenuti portal, na sjednici Općinskog vijeća razgovaralo se o rješavanju migrantskog pitanja na području ove općine.

“Jedan od zahtjeva bio je da se ukine policijski punkt u Velečevu jer ne postoje uslovi” da migranti borave na tom području i tako pravimo humanitarni problem, kazao je za portal USN.ba Adem Crnalić, predsjedavajući Općinskog vijeća Ključ.

Podsjećamo, punkt policije u Velečevu služi kako bi se USK, a ponajviše Bihać i Velika Kladuša rasteretili povećanog priliva migranata. Ukoliko bi došlo do ukidanja punkta, iako Općinsko vijeće nema takve ovlasti, otvorila bi se vrata Kantona i na taj način povećao već preveliki broj migranata u ovim gradovima.

Izvor: Biscani.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.