Dan ARBiH Arhiv
Općina Novi Grad zajedno s borcima obilježila Dan Armije RBiH

Obilježavanju su prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada

Autor: Fena

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine – 15. april i 27. godišnjicu njenog formiranja Općina Novi Grad Sarajevo i ove je godine obilježila uz prigodan program i druženje s borcima, pripadnicima novogradskih i drugih ratnih brigada, ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, civilnim žrtvama rata te brojnim gostima iz društvenog i javnog života.

Obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine jučer je održano u sportskoj dvorani na Dobrinji, gdje je priređen ručak za više od 600 boraca i gostiju. Obilježavanju su prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada.

Prisutnima su se obratili načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, armijski general Jovan Divjak i komandir voda izviđačko-diverzantske jedinice 2. viteške brigade i dobitnik najvišeg ratnog priznanja “Zlatni Ljiljan” Nedžad Bublin Čupo, koji je podsjetio na višestoljetnu opstojnost države BiH, te na ratni i časni put i herojske podvige pripadnika Armije RBiH.

Načelnik Efendić čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH, istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Naglasio je da je Dan Armije jednako važan kao i Dan nezavisnosti i Dan državnosti BiH zbog toga što se, vjerovatno, ni ova dva datuma ne bi obilježavala niti bi ih imao ko obilježavati da nije bilo Armije RBiH, koja je odbranila našu državu od agresora i zaslužna je za to da danas postoji država BiH, međunarodno priznata, sa svim problemima koje ima, navodi se u saopćenju.

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak podsjetio je na period kada su se vodile žestoke borbe za odbranu naselja Dobrinja, simbola odbrane grada Sarajeva i države BiH.

Istakao je činjenicu da tokom perioda agresije na BiH noga niti jednog pripadnika Armije RBiH nije kročila na tuđi teritorij, ona je branila svoju zemlju.

– Na nama je da dokažemo da nismo činili zločine. Sadašnja vlast nedovoljno vodi računa o pripadnicima Armije RBiH protiv kojih se vodi sudski proces. BiH može opstati od Drine do Save i od Save do Neuma jedino ako su građani BiH jedinstveni kao što su bili pripadnici dobrinjskih brigada i TO, koja je bila voditeljica odbrane BiH. Ponosan sam što nisam imao potrebe da se 1992. godine opredjeljujem za koju stranu. Bilo mi je čast da budem među onima koji su organizirali, planirali i izveli odbranu BiH, zemlje koja je 179. članica organizacije UN-a, koja ima svoje ime i prezime. Slavimo svaki dan kada postižemo uspjehe, radujmo se uspjesima mladih, mladi nisu budućnost, oni su sadašnjost vaše općine, grada i države BiH – naglasio je Divjak.

Prije centralne manifestacije u holu sportske dvorane na Mojmilu upriličeno je otkrivanje spomen-ploče, izgrađene u čast istaknutom heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata, komandantu Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Novi Grad Sarajevo Ramizu Salčinu, “zlatnom ljiljanu” Armije RBiH.

Nakon toga, delegacije su položile cvijeće i na centralno spomen-obilježje kod zgrade Općine, gdje je proučena Fatiha i odata počast najhrabrijim sinovima koji su živote dali za slobodnu i nezavisnu državu BiH, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(Autor: Avaz)