Za danas je sazvana 6. redovna sjednica Općinskog vijeća Ključ. Od posebnog značaja za javnost je tačka kojom općinski načelnik traži od Općinskog vijeća podršku za kreditno zaduženje Općine Ključ, navodi se u saopćenju predsjednika Povjereništva SDA Ključ Jasmina Musića.

Navodi da se pri tome u obrazloženju od nekoliko rečenica ističe da se budžet Općine našao u situaciji u kojoj nisu izbalansirani vremenski tokovi priliva i odliva sredstava iz budžeta, pa je cilj kredita redovno izmirivanje obaveza korisnicima budžeta Općine Ključ.

– Konkretnije rečeno, Općina Ključ troši puno više novca nego što ima. Još u februaru mjesecu Povjereništvo SDA Ključ je upozoravalo da Prijedlog budžeta za 2017. godinu nije realan i ostvariv, te smo zbog toga uskratili podršku usvajanju ovog dokumenta. Međutim, nismo očekivali da će se naše najave potvrditi samo četiri mjeseca kasnije. S obzirom na to da kreditna zaduženja za servisiranje redovnih, tekućih obaveza nisu poželjna, pozivamo općinskog načelnika da povuče ovu tačku sa dnevnog reda i dozvoli široj javnosti, prije svega onima koji pune općinski budžet, privrednicima, ali i nevladinom sektoru, političkim strankama da ozbiljnije razmotre novonastalu situaciju i da zajedničkim snagama pokušamo iznaći adekvatno rješenje koje Općinu Ključ neće voditi dodatnim finansijskim opterećenjima i zaduženjima – piše u saopćenju.

Dalje se navodi da “u ovom trenutku bi se ovim kreditom evidentan budžetski deficit savladao, međutim, dugoročno gledano, ovakvim potezom tonemo u još veću dubiozu kad su u pitanju javne finansije naše Općine“.

– Krediti za infrastrukturu, podršku zapošljavanju i bilo koje druge razvojne projekte koji će potaknuti razvoj Općine Ključ u bilo kom segmentu su čak i poželjni i nisu ništa neobično u lokalnim zajednicama, ali krediti za isplatu plaća su zabrinjavajući i moramo se zapitati šta nas čeka za godinu. Stranka demokratske akcije u punom kapacitetu stoji na raspolaganju Općinskom načelniku i spremni smo dati podršku svim rješenjima koja će donijeti stabilnost u funkcioniranju Općine. Građani Općine Ključ ne smiju biti taoci politika koje se temelje na zapošljavanju na teret budžeta Općine Ključ i time nas dovode u vrlo nezavidan položaj. Građani su na posljednjim izborima birali svoje predstavnike u općinskom vijeću, a ne uposlenike općine, javnih ustanova i preduzeća. Nadamo se da će općinska vlast još jednom ozbiljno razmisliti o ovom potezu i zajedno sa svima pronaći sretnije rješenje za novonastalu situaciju – zaključuje se u saopćenju.