Novoimenovani ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer i rezidentni koordinator UN-ovih operacijskih razvojnih aktivnosti , te rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Yuri Afanasiev, posjetili su općinu Cazin i razgovarali sa općinskim načelnikom Nerminom Ogreševićem. Teme susreta bili su projekti Švicarske agencije za razvoj i UNDP-a na području općina Cazin, Bosanska Krupa i Bužim, čiji su načelnici Armin Halitović i Agan Bunić prisustvovali ovom susretu.

– Naše općine imaju već razvijenu saradnju sa švicarskom vladom i švicarskom Agencijom za razvoj, s obzirom da smo bili i dio projekta Gov Wade. Ovo je bila dobra prilika, da rezimiramo dosadašnju saradnju, ali i da otvorimo pitanja o novim projektima za naše zajednice. Imamo dobru saradnju sa UNDP -om i dosta je kvalitetnih projekata iza nas. Dotakli smo se i pitanja lokalnog ekonomskog razvoja i nagovijestili neke od projekata, kojima bi mogli potaknuti još brži razvoj u našoj zajednici – rekao je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

sastanak-u-cazinu

Kadar sa sastanka u Cazinu

Kako je istaknuto na ovom sastanku, peta je godina od početka implementacije strategija u ove tri općine, a pored znanja, stečeno je zavidno iskustvo o nedostajućim mehanizmima. Za 2015. i 2016.godinu općine i UNDP su ugovorile nastavak partnerstva i rada na reviziji strateških dokumenata.

– Jako sam zadovoljan saradnjom sa općinama i Kantonom 1. Ne samo da smo imali dobru saradnju sa lokalnom zajednicom, nego imamo i dobar lokalni tim UNDP-a u Bihaću. Sada smo razgovarali o rezultatima trilateralne saradnje između nas, švicarske Agencije za razvoj i ove tri općine. Bilo je jako bitno da prenesem načelnicima, da će Kanton 1 ostati prioritet UN -ovih agencija što se tiče razvojnih projekata – naglasio je Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN–ovih operacijskih razvojnih aktivnosti i rezidentni predstavnik UNDP–a u BiH.

Posjeta općini Cazin završena je obilaskom postrojenja prvog decentraliziranog kanalizacionog sistema sa biljnim prečistačima u naselju Ljubijankići, koji je rađen i finansiran u saradnji između općine Cazin, Švicarske agencije za razvoj i UNDP -a.

Važnost lokalne saradnje

Po riječima novoimenovanog švicarskog ambasadora u BiH Heinricha Maurera, saradnja sa UNDP -om i lokalnim zajednicama predstavlja široku lepezu projekata u oblasti zaštite okoliša, ekonomskog razvoja, strateškog planiranja, a posebno saradnje sa dijasporom.

– Ono čime sam impresioniran prilikom svoje prve posjete ovom kantonu je saradnja općina Cazin, Bosanska Krupa i Bužim. To je jako dobar primjer kako ići dalje, jer od toga će najveću korist imati ljudi koji žive u ovim lokalnim zajednicama. Govoreći iz švicarskog iskustva, mi dobro znamo, koliko je važna saradnja između općina i ona uvijek daje dobre rezultate, poboljšava se efikasnost i to je iskustvo koje mi želimo da podijelimo. Jaka lokalna uprava i njena služba za građane je temelj za izgradnju svega i stoga mi dajemo podršku lokalnim zajednicama“ -naglasio je ambasador Švicarske u BiH Heinrich Maurer.

/avaz.ba