Oproštaj Merkel: Nisam se rodila kao kancelarka

N1

Na kongresu u Hamburgu od vođenja svog CDU-a oprašta se predsjednica i kancelarka, Angela Merkel.

Stranačka konvencija započinje sastankom predsjedništva CDU-a, na kojem bi trebali biti razjašnjeni detalji programa ovog stranačkog kongresa, koji bi trebao potrajati do subote navečer.

No unatoč brojnim tačkama programa koji se odnose na smjernice njemačke vladajuće stranke, podijeljenih po tematskim područjima poput sigurnosti i reda, obitelji, ekonomije i evropske politike, oči javnosti bit će uperene na petak poslijepodne, kada je u planu točka dnevnog reda koju njemačka javnost već sedmicama s nestrpljenjem očekuje: izbor nove predsjednice/predsjednika stranke.

Izbor novog čelnog čovjeka stranke u središtu je pažnje otkako je Angela Merkel 29. juna ove godine, nakon dva izbora za parlamente u saveznim pokrajinama Bavarska i Hessen, na kojima su stranke demokršćanske Unije CDU/CSU doživjele historijske poraze, najavila povlačenje s vrha stranke, na čije je čelo zasjela 2000.

Merkel je istodobno najavila i da se na izborima 2021. više neće kandidirati za mjesto u Bundestagu, što ujedno znači i odricanje od kancelarske pozicije.

„Ja sam dostojanstveno preuzela funkciju kancelarke i dostojanstveno ju želim i napustiti. Nisam rođena kao kancelarka i to nikada nisam zaboravila“, rekla je Merkel objašnjavajući svoju odluku o povlačenju s političkih dužnosti 2021.

Trenutno glavna kandidatkinja za nasljednicu kancelarke Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila je u četvrtak kako “stranka mora ostati ujedinjena” bez obzira na to kako u petak prođe glasovanje za novog stranačkog čelnika.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...