Orah je uz lješnik, badem i pistacije najpoznatije jezgrasto voće i nezamjenjiva namirnica u mnogim poslasticama. Samo drvo oraha jedno je od najcjenjenijih stabala u biljnom svijetu, bilo kao sirovina u drvnoj industriji bilo kao plodonosna biljka. Međutim, orah, odnosno plod oraha, ima i mnogo zdraviju ulogu od one koju su mu poslastičari namijenili. Ovo jezgrasto voće veoma je nutritivno vrijedno, pogotovo u pogledu bjelančevina i esencijalnih masnih kiselina. 

Baš kao i drugo jezgrasto voće, i orahe je potrebno čuvati na pravi način. Ako ne vodite računa o tome, oni mogu brzo propast, bilo zbog insekata bilo zbog gljivica, plijesni koje proizvode aflatoksin, čime orah postaje nejestiv, jer je aflatoksin karcerogen. Ako se plijesan pojavi u oljuštenim orasima, cijelu količinu treba baciti.

Orasi su najveće jezgrasto voće, a veličina im može varirati od vrste, od veličine klikera do veličine ping-pong loptice. Smećkasa ljuska može biti tvrđa (deblja) ili mekša (tanja).
Dok su orasi drvetu, zaštićeni su zelenim, vlaknastim omotačem koji puca prilikom zrenja i ljuske. Jestivi dio tvrde ljuske izgledom podsjeća na mozak. Sav je naboran i ima tanku (jestivu) membranu koja štiti unutrašnje jezgro oraha da ne užegne. Pomenutu membranu ne treba ljuštiti pri jelu jer ona sadrži obilje antioksidanasa. 

Kalorijska vrijednost oraha je 654 kcal / 100 g, što znači da je orah veoma kalorično voće. Razlog tome treba tražiti u sastavu koji u 100 g sadrži: ugljenih hidrata 13,71 g (šećera 2,61 g, vlakana 6,7 g), masti 65,21 g (zasićene 6,13 g, mononezasićene 8,93 g, polinezasićene 47,18 g), bjelančevina 15,23 g, vode 4,07 g.

Orasi sadrže mnoge minerale: mangan, magnezij, fosfor, željezo, cink, kalij, kalcij. Od vitamina sadrže: vitamin A, vitamin B 1, B 2, B 3, B 5, B 6, B 9, vitamin C, vitamin E, vitamin K.

Orasi sadrže mnoge esencijalne aminokiseline. Ono što je očigledno jeste da su orasi puni zdravih, polinezasićenih masnoća – 47,2 g od ukupno 65,21 g, a naročito alfa-linoleinske kiseline i linoleinske kiseline.

Istraživanja pokazuju da upotreba oraha i orahovog ulja smanjuje stres, kao i da pomaže kod popravljanja intelektualnih i motoričkih sposobnosti. 

Ako u ishrani koristite puno zasićenih masti i ne želite to promijeniti, uvrstite i orahe u taj isti obrok, jer ćete poboljšati odnos nezdravih prema zdravim masnoćama i tako smanjiti vjerovatnoću za pojavu arterioskleroze.
 U poređenju s bademima, kikirikijem i lješnicima, orasi sadrže najviše antioksidanasa. Možete ih jesti svježe ili suhopečene, ali bilo kako bilo, ne pretjerujte. Orasi jesu puni zdravih masti, ali one, nažalost, sadrže kalorije. Budite umjereni. 

Najbolja temperatura za dugotrajno čuvanje oraha u industrijskim uslovima je između -3 i 0 stepeni Celzijusa i pri maloj vlažnosti, dok se u kućnim preporučuje ispod 25 stepeni Celzijusa i u suhom prostoru.

Temperatura preko 30 stepeni Celzijusa i vlažnost preko 70 odsto vrlo brzo će uticati na kvarenje oraha. Aflatoksin se počinje formirati kada vlažnost pređe 75 procenata.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Orah je hranjiv i pun bjelančevina / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.