Porodica orangutana se sprijateljila s grupom vidri u zoološkom vrtu u Belgiji te se druže svakodnevno.

Porodica orangutana se sprijateljila s grupom vidri u zoološkom vrtu u Belgiji te se druže svakodnevno.

Neobični prijatelji žive u zoološkom vrtu Pairi Daiza u Brugeletteu u Belgiji i zajednički provode vrijeme u harmoniji. Grupa azijskih vidri živi u rijeci koja protiče kroz utočište za orangutane u pomenutom zoološkom vrtu. Tu su otac orangutan Uijan, majka Sari i četverogodišnji sin Berani.

Uijan i berani su postali posebno vezani za vidre te se često igraju s njima, ganjaju ih ili se kriju pa potom traže jedni druge.

Glasnogovornik zoološkog vrta Mathieu Goedefroy je kazao da životinje žive zajedno u sklopu programa obogaćivanja zoološkog vrta, čiji je cilj interakcija različitih vrsta.

“Životinje, a to posebno važi za orangutane koji dijele s ljudima 97 posto DNK, moraju imati zabavu i izazove, moraju biti okupirane mentalno, emocionalno i fizički sve vrijeme. Zbog toga imamo specijalni program u kojem čuvari zabavljaju orangutane različitim igrama te tako treniraju njihovu inteligenciju. Život je zabavniji i interesantniji za životinje. Zbog toga smo dopustili vidrama da žive u rijeci koja ovdje protiče. Vidre vole izlaziti iz vode na otok orangutana i igrati se s velikim prijateljima”, izjavio je Goedefroy za Insider.

Više saznajte na izvornom linku: D. B. – Orangutani i vidre u belgijskom zoološkom vrtu postali najbolji prijatelji / (klix.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.