Šaka badema dnevno neće vas udebljati, ali jedan drugi popularni orašasti plod brzo će vam nabiti neželjene kile: otkrivamo zamke zdravih grickalica i čime smanjiti štetu.

Uključite ih u svoju prehranu. Bademi spadaju u sam vrh orašastih plodova jer sadrže najbolji omjer kalcija i magnezija, minerale važne za detoksikaciju tijela, djeluju na pravilan rad mišića – uključujući i srčani mišić; sadrže puno dobrih masti i imaju najviše vitamina E.

Budući da imaju vrlo nizak glikemijski indeks, mogu vas zasititi na dulje vrijeme. Bademi sadrže puno bjelančevina, dobrih masti, vitamin E, omjer kalcija i magnezija 2: 1, dakle kombinaciju koja se apsorbira i izvrsno utječe na kosti, detoksikaciju…, kalij, koji utječe na metabolizam i samim tim ubrzava gubitak kilograma.
 Ne brinite ako pojedete šaku badema dnevno jer se od njih nećete nadebljati. Naprotiv, izgubit ćete kilograme. Bademi su neutralni i ne doprinose kiselosti organizma. 

Indijski oraščići sadrže najviše ugljikohidrata među svim orašastim plodovima. Iako različiti izvori kažu da im je glikemijski indeks samo 22, oni izazivaju glad.

Ako ih budete s veseljem grickali, uskoro ćete se s tugom gledati u ogledalu jer ćete vrlo brzo dobiti na težini. Prema hranjivoj vrijedosti nisu ni do koljena orasima. Dakle, ako ste osjetljivi na šećer, držite se dalje od indijskih oraščića.

Orasi su najzdraviji među orašastim plodovima. Sadrže najviše omega-3 masnih kiselina, najbolji su biljni izvor proteina, bogati su vitaminima B i E – i još bi se moglo nabrajati.

Istina je da orasi sadrže puno masti, ali to su nezasićene masti, dakle dobre masti. Bezbroj studija pokazalo je da dobre masti štite srce i krvne žile, smanjuju rizik od srčanih udara, sprečavaju visoki krvni pritisak i snižavaju loši holesterol.
 Oni čak i popravljaju štetu koju tijelu nanose zasićene masnoće. Osim toga, dobre masti imaju protuupalna svojstva, a dokazano ublažavaju probleme poput astme, reumatskog artritisa, ekcema i psorijaze. 

Dobro je orahe jesti zajedno s voćem. Sjećate se vjerojatno starijih ljudi koji su uvijek zajedno jeli jabuke i orašaste plodove? Pa, ovo je idealna kombinacija za alkaliziranje tijela.

Lješnici kao samostalna namirnica (ne u čokoladi) pomoći će vam da dobijete obilje dobre volje. Sadrže glutaminsku kiselinu, koja uklanja umor i povećava izdržljivost. Budući da sadrže uglavnom omega 9 masnu kiselinu, pametno ih je konzumirati zajedno s orasima.

Lješnici su vrlo bogati aminokiselinom arginin, što ima učinak na jačanje imunološkog sistema, poboljšanje lučenja hormona i pojačano izlučivanje amonijaka iz tijela.

Aminokiselina arginin proširuje krvne žile pa je dobrodošla kod srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i erektilne disfunkcije. Lješnici također imaju nizak GI i pogodni su za mršanje. Kao i bademi, lješnici ne zakiseljuju tijelo.

Dva oraha za jedno jaje – tako kažu u Brazilu, a s obzirom na prehrambeni sastav brazilskih oraščića to se može smatrati istinitim. Golema snažna stabla koja rastu u prašumama Amazonije i Orinoka visoka su više desetaka metara i poznata su po svojoj sporosti.

Prva berba nudi se tek nakon deset ili više godina, a potrebno je gotovo godinu dana da se iz cvjetova razviju plodovi. Brazilci su uvjereni da je u njima pohranjena Božja dobrota, jer s obiljem selena, kojeg je teško naći u tipičnoj zapadnjačkoj hrani zbog osiromašenog tla, jačaju imunološki sistem. Ovi su orašasti plodovi odličan izvor magnezija koji će vam pomoći da dobijete obilje vitalne energije. Imaju nizak GI i pogodni su za mršavljenje. Međutim, imajte na pameti da su – tri oraha odjednom već cijeli obrok! Brazilski orasi malo zakiseljuju tijelo, pa ih uvijek jedite uz voće ili, još bolje, uz povrće.

Puni su bogati proteinima i sadrže mnogo aminokiselina. Zbog visokog sadržaja arginina, jednako kao i lješnici, blagotvorno djeluju na srce i krvne žile; sadrže i tirozin, aminikiselinu koju hranom moramo unositi u organizam.

Podsjetimo, tirozin utječe na održavanje misaonih procesa i, indirektno, na naše dobro raspoloženje, a sastojak je hormona štitnjače koji ima važnu ulogu u regulaciji brzine metabolizma. Sadrže i aminokiselinu fenilalanin, koja utječe na otpuštanje hormona sitosti. Ali uz sve ove dobre strane treba voditi računa o činjenici da kikiriki sadrži puno asparaginske kiseline, koja ima učinak na smanjenje seksualnog nagona.

Kikiriki ima glikemijski indeks 15 – tako da su vrlo dobri za mršanje, ali blago kiseli pa i njih jedite zajedno s voćem i povrćem.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Orašasti plodovi – jedne brojite, druge preskočite / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.