Lider konzervativne Nacionalne liberalne partije (PNL) Rumunije Ludovic Orban dobio je mandat za sastav nove vlade.

Kako su javili lokalni mediji, Orban je mandat dobio od predsjednika nakon što je prošle sedmice u parlamentu ove države oborena vlada s Viorikom Dančila (Dancila) na čelu. Njoj je čak 238 poslanika uskratilo podršku i Orban bi trebao biti premijer do prijevremenih izbora, planiranih za početak naredne godine.

PNL je članica Evropskih narodnih stranaka (EPP). Ukoliko Orban sakupi dovoljan broj glasova za potvrdu svog kabineta u parlamentu, evropski konzervativci mogli bi ubilježiti još jednu državu u kojoj je premijer iz njenih redova. Gubitnici su, pak, evropski socijalisti (P&S), iz čijih redova je i Dančila.

Smjena vlasti u Bukureštu popraćena je serijom skandala na koje je morala reagirati čak i Evropska komisija i druge institucije EU. One su uglas optužile bivšu socijalističku premijerku za korupciju i zaostajanje u reformama. Ona je žestoko uzvratila ukazujući na korupciju u samom Briselu te bolesnu okoštalost evropskih institucija.

No, to joj nije pomoglo da ostane na vlasti.

Orban, star 56 godina, već je bio u vladi Rumunije. U obraćanju naciji on je objavio da prihvata mandat i obećao da će svoju državu vratiti na put “poštenja, sposobnosti, integriteta i odlučnosti da služi narodu i rješava velike probleme”.

On ima 10 dana da predstavi novi sastav vlade o kojem će glasati rumunski parlament.

Iako nosi isto prezime kao i mađarski premijer Viktor (Victor), tvrdi da im je to jedino zajedničko. 

Dodatna razlika je i u tome što je rumunska verzija Orbana izrazito proevropski orijentirana. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba