Članovi užeg Predsjedništva HDZ-a BiH održali su online sjednicu na kojoj su razmatali aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini uzrokovanu pandemijom koronavirusa te trenutnu političku situaciju u zemlji. 

HDZ BiH je pozvao Vladu Federacije BiH, da u cilju osiguranja pravične raspodjele sredstava, izvrši raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti (kantonima, općinama i gradovima) sukladno utvrđenom proračunu FBiH za 2020. godinu te da te transfere županijama i općinama/gradovima odvoji od transfera namijenjenih za pomoć zdravstvenom sektoru u borbi protiv epidemije koronavirusa, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Sa sjednice stranačkog predsjedništva upućen je poziv na potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti entiteta, županija i nižih razina vlasti, kao odgovor svim zadaćama u skladu s nadležnostima propisanima zakonima i Ustavom.

HDZ BiH je osudio “neprimjereno javno djelovanje temeljeno na zlouporabi političkog prostora za isključivo jednostranački utjecaj” te pozvao na funkcioniranje zakonodavne vlasti na razini Federacije BiH za pružanje sustavnog i efikasnog odgovora na krizu koronavirusa.

Državljane BiH iz te stranke pozvali su na poštivanje i pridržavanje propisanih odluka kriznih stožera, posebice na pridržavanje mjera društvenog distanciranja i ostanak u vlastitim domovima.

HDZ BiH je pozvao na djelovanje svih institucija izvršne i zakonodavne vlasti na različitim nivoima sukladno njihovim ustavnim i zakonskim nadležnostima, a od Vlade FBiH je zatraženo žurno aktualiziranje i donošenje potrebnog zakona o saniranju zdravstvenih institucija, stoji u saopćenju.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Osigurati pravičnu raspodjelu sredstava nižim nivoima vlasti / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.