Skupština KS A.T.
Osim u GRAS-u pripadnici boračke populacije imat će besplatan prijevoz i u vozilima „Centrotransa“

Intoniranjem himne započela je sedma radna sjednica Skupštine KS

Autor: A.T.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca BiH usvojen je danas na sjednici Skupštine KS po skraćenom postupku. Prema riječima ministra za boračka pitanja Ismira Juska, pripadnici boračke populacije ubuduće moći će besplatno koristiti kako usluge GRAS-a tako i usluge kompanije „Centrotrans“.  

– Ova inicijativa došla je na početku mandata od boračke populacije koja se žalila da nije ravnopravno zastupljena kada je u pitanju korištenje javnog gradskog prijevoza. Postoje određene zone koje pokriva jedan prijevoznik, dok u drugom dijelu grada prijevoz pokriva GRAS. Zbog toga sam predložio da idemo u izmjenu zakona kako bi pripadnici ove populacije mogli ostvariti ista prava u vozilima oba prijevoznika. Zahtjev za ostarivanje tog prava podnosit će općinskoj službi za boračka pitanja koja će spisak korisnika dostaviti javnom preduzeću za gradski prijevoz na osnovu kojeg će dobiti odgovarajuće kupone – rekao je Jusko.

12:01

Zastupnik Zvonko Marić (SBB) na sjednici Skupštine KS uputio je pitanje ministrici za obrazovanje, nauku i mlade KS Zineti Bogunić i tražio da mu odgovori ko je ovlastio Nihadu Čolić, direktoricu Prosvjetno-pedagoškog zavoda, da istupa u javnost i u trenutku nesreće u kojoj su poginule četiri uposlenice OŠ „Kovačići“ govori njihova imena i prezimena. 

Marić je istaknuo kako je to nezakonito te se pitao ko je Čolić ovlastio da bude portparol.

Ministrica Bogunić je kazala da Čolić niko nije ovlastio te da nije tražila saglasnost Ministarstva da istupa u javnost i daje izjave. Na pitanje Marića hoće li Čolić biti sankcionirana, Bogunić je kazala da je pokrenuta procedura.

10:40

Intoniranjem himne započela je sedma radna sjednica Skupštine KS. 

Na usvojenom dnevnom redu, između ostalog, naći će se Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dopunskim pravima boraca BiH koji će zastupnici razmatrati po skraćenom postupku. 

Također, zastupnici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u KS. Program obilježavanja Dana Kantona Sarajevo od 2. do 5. maja 2019. godine također je jedna od tačaka.  

(Autor: Avaz)