Četrdeset posto ljudi, prema procjenama, ima problem s grčevima u nogama. Ove tegobe naročito imaju sportisti, žene, trudnice i starije osobe. Češće se javljaju noću i remete san. Koliko god da grč traje, bol nije prijatan i želite da što prije nestane. Grč može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta. Prosjek je devet minuta, a onda uslijedi nekoliko sati bola. Ponekad ta bol može da bude prisutna i do tri dana.

Najčešće možete čuti da grčeve prouzrokuje dehidratacija ili neravnoteža elektrolita. Možda imaju utjecaja, ali vjerovatno nisu glavni uzročnici.

Grčevi mogu da se jave kad su mišići umorni ili kad ih preopteretite nekom novom aktivnošću ako postoji strukturni ili mehanički problem, kao što su ravna stopala ili problemi s cirkulacijom.

Kad pijete lijekove kao što su diuretici, lijekovi protiv astme i lijekovi protiv snižavanja holesterola u krvi, dolazi, također, do pojave bolnih grčeva. Mogući uzrok su i ozbiljni zdravstveni problemi, kao što su mišićna bolest miopatija, bolest živaca neuropatija, bolest motornih neurona ili Parkinsonova bolest.

Sljedeći savjeti mogli bi vam pomoći u prevenciji grčeva u nogama: podignite donji dio kreveta desetak centimetara ili stavite veći jastuk pod noge, prije spavanja popijte magnezij, pijte dosta tekućine, ograničite ili izbjegavajte alkoholna pića i kofein, jedite zdrave namirnice, istežite mišiće svakog dana, pijte multivitaminske dodatke.
Preporučeni dnevni unos magnezija je 350 miligrama za žene, a 400 miligrama za muškarce.

Kad nastupi grč, potrebno je istegnuti ga, potom izmasirati, staviti tople obloge dok ne popusti i staviti hladne obloge na mjestu grča, a pogotovo ako je nastala masnica ili otok. Svi oni koji se bave sportom, trebaju konzumirati napitke koji sadrže minerale, a preporučuje se voda bogata magnezijem.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Oslobodite se grčeva u nogama / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.