Osnovan Nezavisni blok: Šepić izabran za predsjednika, mjesta rezervisana za Komšića i Cvitanovića prazna

Slobodna Bosna
Prva konvencija novog političkog projekta – Nezavisni blok počela je u Parlamentarnoj skupštini BiH, na kojoj su predstavljeni članovi bloka, detalji Platforme o oslobađanju i pokretanju BiH, te ideje koje Nezavisni blok nudi građanima.

U prvom djelu održana je Osnivačka skupština, na kojoj je 60 osnivača s prostora BiH donijelo odluku o osnivanju Nezavisnog bloka i izabralo novo rukovodstvo na čelu s predsjednikom Senadom Šepićem iz Cazina.

– Danas smo i formalo pokrenuli novu političku priču u BiH. Nezavisni blok će biti alternativa postojećim političkim elitama i njihovom načinu vladavine. U fokusu će biti novi ljudi, ljudi koji su sposobni i oni koji nisu imali priliku da se dokažu. Vrijeme je za novu politiku i vjerujemo da će građani prepoznati našu namjeru da oslobodimo i pokrenemo BiH u evropsku perspektivu – izjavio je Šepić.

Na konvenciji prisustvuje veliki broj međunarodnih gostiju i predstavnika poput Johna Haywarda, izaslanika britanske Konzervativne stranke ThereseMay, a telegrame podrške uputili su predstavnici Evropske narodne stranke, njemačkog CDU-a Angele Merkel kao i bivši Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.

Pored osnivača Nezavisnog bloka, Senada Šepića, Fuada Kasumovića, Sadika Ahmetovića, Salke Sokolovića, na konvenciji će govoriti i ekonomski eksperti Admir Čavalić i Faruk Hadžić, Kemal Dizdarević, Sadija Klepo, Darko Jotanović, Ivana Grgić, Muharem Karamujić, Marijana Šećibović, Azra Atagić Ćatović, te studenti i aktivisti Fatima Muftić iz Vareša i Kemal Alispahić iz Zenice, navodi se u saopćenju Nezavisnog bloka.

Događaju prisustvuju i predstavnici drugih političkih partija u BiH poput Naše stranke, DF-a, SDP-a i HDZ BiH. Interesantno je međutim da su mjesta rezervisana za predsjednika DF-a Željka Komšića i predsjednika HDZ-a 1990 Iliju Cvitanovića ostala prazna.

U izlaganju Salke Sokolovića, zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i bivšeg člana SDA, istaknuto je da planiraju građanima BiH ponuditi novi obrazac političkog djelovanja.

– Okupili smo se ovdje u namjeri da uzmemo BiH od onih koji misle da su blagostanje i ekonomski rast privilegija uskog kruga ljudi. Došlo je vrijeme bh. jedinstva. Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali zajedno za bolju BiH. Nećemo primiti u članstvo funkcionere koji svoje privilegije koriste u privatne svrhe. Nećemo tolerisati bilo kakav oblik korupcije i mita – obećao je Sokolović.

Prisutnima se obratio i državni zastupnik Šemsudin Mehmedović koji je osnivačima Nezavisnog bloka poručio da se moraju iskreno i ličnim primjerom boriti za bolju BiH.

Ako ovaj projekat ima jasan cilj, u što ne sumnjam, onda će sigurno zavrijediti pažnju onih koji osjećaju težinu političkih prilika u BiH. Bilo bi veoma negativno davati lažnu nadu građanima BiH, a danas je jako puno manipulatora na bh. političkoj sceni – kazao je Mehmedović.





Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...