Jučer je u Bihaću realiziran projekat “Upoznajmo se” u kojem su učestvovali učenici OŠ “Harmani II” iz Bihaća, Koledža ujedinjenog svijeta iz Mostara, učenici iz Prijedora i Banje Luke te djeca iz PC “Borići” koji pohađaju pripremno odjeljenje u OŠ “Prekounje” Bihać.

Iz Koledža ujedinjenog svijeta stigli su pored učenika iz Bosne i Hercegovine i učenici iz Španije, Venecuele, Kanade, Tunisa, Bangladeša. Najveći broj djece iz PC”Borići” je iz Avganistana pa je ovo bila prilika da i oni predstave svoju zemlju.

Pokrovitelj projekta, izraslog iz moje projektne ideje, je Vijeće Evrope. Cilj projekta je da naučimo više o tradiciji zemalja i krajeva iz kojih učesnici dolaze te kroz priču, sliku, riječ upoznamo jedni druge jer iako različiti:”…prepoznajemo se po govoru, odijelu, radu, muzici, slici i riječi.”

Djeca iz Bihaća priče o rijeci Uni, Bihaću i Martinbrodu pričali su tehnikom kamišibaj, te i na ovaj način umjetnost koja spaja sliku i riječ, odnosno podrazumijeva interakciju govora i slike približili svim učesnicima.

Riječi dječaka iz Španije da je nakon jučerašnjeg dana “osjetio da raste” i da je zahvalan na tome možda su najbolja poruka koliko su ovakve stvari važne. Ne zaboravimo da su djeca samo – djeca.
Embassy of Japan in Bosnia and Herzegovina.

(fb profil Nermina Delić)