Certifikat o završenom kursu znakovnog jezika, kojim se sporazumijevaju
gluhe i nagluhe osobe, danas je dobilo četrdeset uposlenika Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo. Kurs je vodila Jasminka Proho iz Udruženja gluhih KS, a kurs znakovnog jezika je trajao dva mjeseca. Realiziran je u okviru pilot-projekta implementacije inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom

Jasminka Proho, voditeljica kursa, ovom prilikom je istakla da je bila velika zainteresiranost osoblja Opće bolnice za ovu edukaciju. 

– Sretna sam što će sada gluhi pacijenti biti opušteniji jer će znati da ih ljekar ili medicinska sestra razumije te da će moći direktno komunicirati i izgraditi uzajamno povjerenje, koje je važan faktor u procesu liječenja svakog pacijenta – kazala je Proho. 

Jedna od dobitnica certifikata za znakovni jezik je dugogodišnja medicinska sestra Mersiha Muhović, koja je istakla da je edukacija protekla odlično i da se osjeća sigurnije što će se moći sporazumijevati s pacijentima oštećenog sluha. 

Dr. Jasmina Šlaku također je završila ovaj kurs, za koji ima samo riječi
 
hvale. Posebno je pohvalila kreativnu instruktoricu koja je zainteresirala sve polaznike i na zanimljiv način prenijela svoje znanje. 

– Napravili smo mali korak kojim ćemo ući u veliki projekt razumijevanja
naših pacijenata koji su gluhe i nagluhe osobe – rekao je prim. dr. Zlatko Kravić, direktor Opće bolnice, tokom današnjeg uručivanja certifikata. Zahvalio je uposlenicima koji su završili kurs i najavio da će ova zdravstvena ustanova biti u svim segmentima prilagođena osobama s posebnim potrebama.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba