Imajući u vidu da se pandemija koronavirusa razvija i sve više ljudi je izolirano u svojim kućama, sa svim dešavanjima, ograničenim kretanjem, zatvorenim granicama, teško je ne biti preplavljen različitim emocijama. Ali, ima dobrih vijesti, kažu stručnjaci.

Negativne misli

Čak i u doba stresa i anksioznosti možete da uradite nešto da biste poboljšali raspoloženje. Nauka koja se bavi emocijama je komplicirana, ali je dobro istražena. BBC je napisao najbolje savjete koje je tokom prethodnih godina pribavio od najboljih stručnjaka i objavio one koje će pomoći u vrijeme izolacije. 

Skrenite misli – Lako je upasti u stanje stalnog razmišljanja i bavljenja temom koja vas uznemirava, bilo da je to pandemija, vanredno stanje ili šta će biti poslije. Ili nešto drugo. Ali, sprečavanje misli da se stalno vraćaju na tu temu, odnosno sprečavanje negativnih misli o stresnim događajima tako što ćete skrenuti pažnju na nešto drugo, može znatno da smanji pritisak i brže ga vrati na normalne vrijednosti. Čitajte knjige.

Preokrenite situaciju – Stresne situacije često su van naše kontrole, a mi stvaramo anksioznost i brigu kada pokušavamo da kontroliramo ono što ne možemo. Fokusiranje na ono što se može kontrolirati, s druge strane, može umanjiti osjećaj anksioznosti

Male stvari

Fokusirajte se na male stvari – Možda je, onda, mudro trošiti manje vremena na pokušaje da budete sretni i usredsrediti se na sitnice koje vas usrećuj u. Stručnjaci sugeriraju da možete poboljšati raspoloženje fokusirajući se na male stvari koje vam svakodnevno donose sreću.

Očistite kuću

Ako se nađete u kućnoj izolaciji, iskoristite ovu priliku da očistite kuću. To je donijelo mnogo koristi. Nered vam otežava da se usredsredite na zadatke pa, ako morate da radite od kuće, brzo sređivanje vam može pomoći da obavite svoj posao. 

 Neuredna spavaća soba povezana je s problemima pri spavanju, a neuredna kuhinja s donošenjem loših zdravstvenih odluka, poput posezanja za brzom hranom. Ako ćete provoditi više vremena u kući, isplatit će se da svoj životni prostor dovedete u red.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Ostanite sretni i tokom izolacije / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.