Ostavili sve na zapadu i došli braniti BiH (FOTO)

Biscani.NET

Patriote iz zemalja u kojima su bili na privremenom radu u zemljama zapada, kad su vidjeli šta se dešava u Bosni i Hercegovini i šta se tek sprema njihovom narodu bez dvoumljenja su se organizirali i pješice krenuli iz Karlovca preko i okupiranih dijelova Hrvatske i BiH do slobodne teritorije Bihaćkog okruga.

Put je bio izuzetno naporan i opasan da malo vojnog znanja, kroz opasnu teritoriju pored četnika do svojih najmilijih. Put je trajao nekoliko dana i 28.08.1992.godine su uspjeli doći do slobodne teritorije tačnije na rejon Bugara i prešli u selo Gata nadomak Bihać.

U ovoj grupi nalazili su se ljudi različitih starosnih dobi od maloljetnika do staraca. Ukupan strah su grupi zadavali avioni koji su taj dan nadlijetali i tražili grupe ljudi.

Po izjavama preživjelih iz ove grupe najveći problem zadavala je velika potreba za vodom, te su na različite načine tražili vodu…

Za njihov podvig ne postoje dovoljne riječi zahvale, jer kad čovjek ostavi svu udobnost zapada i sve benefite koje je imao i dođe biti gladan, mrznuti se i kisnuti u rovovima bez ikakve naznake da će biti bolje ili da će preživjeti to se jednostavno mora respektovati.

Formirali su i udruženje “Patriote dolaze”, ali još uvijek nisu negdje priznati niti se zna za njih, i danas pitaju sve građane BiH da li su oni iskrene patriote ove zemlje.

 

 

 

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...