Oštećeni bakreni pijetao koji se nalazio na vrhu tornja katedrale Notr Dam bit će javno izložen više od pet mjeseci poslije velikog požara koji je skoro uništio poznatu crkvu. 

Pijetao je jedan od nekoliko predmeta od kulturnog značaja koji su spaseni iz vatre.

Požar je 15. aprila 2019. godine uništio toranj katedrale i veći dio krovne konstrukcije.

– Pijetao je oštećen u vatri. Bio je zagrijan, a potom je pao, a to pokreće drugu debatu: da li treba da ga obnovimo ili da ostavimo kakav je sada, da bude svjedok onoga što se desilo 15. aprila? – rekao je novinarima ministar kulture Frank Rijeste (Franck Riester).

Pijetao će biti izložen u Parizu ovog vikenda u okviru Dana evropskog nasljeđa, kada mjesta od kulturnog značaja otvaraju svoja vrata za javnost. 

Na pitanje da li katedrala može biti obnovljena u roku od pet godina, kao što je obećao predsjednik Emanuel Makron ((Emmanuel Macron), Rijeste je rekao da to ostaje cilj, ali da ne treba žuriti sa tim poslom.

On je dodao da katedrala još nije potpuno sigurna i da se provodi temeljna studija da bi se utvrdila vrsta trajne štete na njenoj strukturi.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba