Američka istražiteljica Džesika Stern (Jessica) izazvala je mnoštvo negativnih reakcija nakon što je u “New York Timesu” objavila esej u kojem pojašnjava zašto je osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću dopustila da je iscjeljuje energijom.

Među prvima koji su osudili esej je Aleksandar Hemon. Napisao je kako je bio u Sarajevu na dan presude Karadžiću te kako rane žrtava još nisu zarasle. On je podsjetio i na nekoliko ranijih tekstova o tome kako je Radovan Karadžić učinio da Bosna pati.

Iva Vukušić, bivša novinarka specijalizirana za suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i doktorantica na Katedri za historiju Univerziteta u Utrechtu također je imala oštar komentar.
 

– Jutrošnje čitanje toliko je grozno, površno, samozadovoljavajuće i senzacionalističko da se odbijam povezati s njim i klikati na to. Postoji način pisanja o počiniteljima, a postoji način da se ilustriraju ti članci. To nije to – napisala je Vukušić na Twitteru.

“Majke. Očevi. Braća. Sestre. Sinovi. Kćerke. Svi su nestali od naredbe Radovana Karadžića, koji ne bi trebao biti romantiziran u ovom članku”, piše u tvitu sa profila Remembering Srebrenica.

Kjell Anderson, viši istraživač Haškog instituta za globalnu pravdu kazao je da je pisanje “New York Timesa” o Karadžiću ono što smatra studijom slučaja lošeg novinarstva koja uključuje i zloduh zločinca i novinara koji prkosi smrti.

U jeku negativnih komentara na društvenim mrežama, nastao je i hashtag #boycottNYT u kome se poziva na bojkot magazina “New York Times”.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Oštri komentari i pozivi na bojkot “New York Timesa” zbog teksta o Karadžiću / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.