Osam parlamentarnih stranaka danas je uputilo zahtjev za održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH o aktuelnoj situaciji u pravosuđu, s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije, te o kontroli i upravljanju masovnog priliva migranata u BiH, s osvrtom na sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području USK.

Zahtjev za održavanje hitne sjednice predstajevajućoj Predstavničkog doma BiH uputili su poslanici SDP-a BiH Saša Magazinović, Nermin Nikšić, Enver Bijedić i Nada Mladina, PDP-aBranislav Borenović i Mira Pekić, SDS-aDragan Mektić, A-SDA Jasmin Emrić, SBB-a Damir Arnaut i Edita Đapo, Naše strankePredrag Kojović i Mirjana Marinković-Lepić, te PDA Mirsad Kukić i Nezavisnog blokaAida Baručija.

Poslanici osam parlamentarnih stranaka ocijenili su u zahtjevu za održavanjem vanredne sjednice da je stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme poprimilo i pažnju međunarodne zajednice, te da postoji potpuno odsustvo povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.

Kako je navedeno, nikakva blokada rada Parlamenta BiH, bez obzira na razlog, ne smije biti prepreka da se u ovom trenutku sazove hitna sjednica na kojoj će biti jasno da ni među političarima, jednako kao ni među nosiocima pravosudnih funkcija, nisu svi isti.

Naglasili su da najviše zakonodavno tijelo ima pravo, ali i obavezu da raspravlja o ovom, za društvo u cjelini, važnom pitanju te donese odgovarajuće zaključke.

Nedavna afera “Potkivanje” u koju je uključen predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija, smatraju, samo je jedan od povoda za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma BiH.

Poslanici koji traže vanrednu sjednicu naveli su da se BiH i dalje suočava s trendom povećanog priliva migranata, što je posebno vidljivo u prvim mjesecima ove godine, s tendencijom izrazitog povećanja u narednom periodu.

Kako stoji u zahtjevu, sve češći obračuni migranata i drugi obilici narušavanja sigurnosne situacije traže hitnu reakciju institucija, a Parlament BiH ima obavezu da u skladu sa svojim ovlastima raspravlja o ovom pitanju i da svoj doprinos konkretnom djelovanju državnih institucija.

Izvor: vijesti.ba