Otac (47) dječaka (13) koji je počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru, a koji je od 5. maja u pritvoru u Okružnom zatvoru tereti se za Teško djelo protiv opšte sigurnosti, a prema riječima sagovornika iz istrage bi mogao da se nađe na slobodi u jednom slučaju.

“Ukoliko se dokaže da je dječak sam došao do šifre sefa, tipa da je snimao oca na kvarno, on onda nije kriv u tom slučaju. Jedino u slučaju da dječak kaže – otac mi je dao šifru, ali i u tom slučaju bi trebalo dokazivati da li on priča istinu.

Ovo je jako težak predmet. Njemu ne može da se stavi na teret ni zanemarivanje djeteta, jer je ono imalo šta da jede, obuče…”, kaže sagovornik.

Inače, otac je na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu negirao izvršenje krivičnog djela i detaljno je iznio odbranu. Podsjetimo, prema tadašnjem saopštenju otac dječaka ubice je u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom.

Takođe ga je vodio u streljački klub kako bi uvježbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dijete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.

Takođe, on je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi Zakona o oružju i municiji i suprotno članu Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbjedno smještanje oružja i municije, jer nije obezbijedio uslove za bezbijedan smještaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posjed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usljed ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin uspio da dođe u posjed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni posjeduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbijeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Ocu je određen pritvor da ne bi uticao na svjedoke, da ne bi ponovio krivično djelo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti. On se u pritvoru Okružnog zatvora od 5. maja 2023. godine nalazi po rešenju Višeg suda zbog krivičnog djela – teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Pritvorenik nijednim svojim postupkom nije prekršio pravila kućnog reda koja se odnose na sva lica u pritvoru niti je na bilo koji način ugrozio svoj ili život nekog drugog lica. S obzirom da je riječ o licu koje se nalazi u pritvoru, iznošenje bilo koje druge informacije osim gore navedenih značilo bi kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.


.

.

Kurir.rs/Telegraf