OTIŠAO ZA VRIJEME RATA Izbjeglica iz BiH među vođama hajke protiv imigranata u Njemačkoj!


Darko Tolić koji trenutačno živi u Njemačkoj, 90-ih je lično proživio rat u BiH. Njegovi su roditelji tada 5-godišnjeg Darka i njegovu sestru iz sela Johovca kod Doboja odveli na sigurno, kod djeda i bake u Njemačku. Otac se vratio na front. Majka je ostala u Njemačkoj, piše Deutsche Welle.

Ona je bila bolnička sestra i vrlo brzo je našla posao u jednoj bolnici. Zbog toga se Darkova porodica nakon kraja rata nije morala vratiti u BiH kao većina drugih izbjeglica. Tolić danas ima 28 godina i u Njemačkoj se angažira politički – protiv izbjeglica i migranata.

– Evropa je domovina evropskih naroda. Evropa treba ostati evropska, a Njemačka Njemačka – kaže ovaj Bosanac koji živi u Stuttgartu. Tolić je utemeljitelj njemačkog ogranka Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP). Posljednjih je godina otvoreno podržavao njemačke desne ekstremiste, npr. iz stranke NPD, zato što su “najbliži njegovom svjetonazoru”.

“Hrvatski križar” (kako ga nazivaju njemački mediji) “želi spasiti Evropu od izumiranja evropskih naroda i razmnožavanja neevropskih naroda”.

Nijemci su naivni oko izbjeglica, kaže on u razgovoru za DW, “oni ne prepoznaju opasnosti nekontroliranog doseljavanja”. Afričke i azijske migrante naziva “uljezima koji zloupotrebljavaju dekadenciju Evrope”. O tome se mora otvoreno pričati, smatra Tolić.

Njegovo mišljenje dijele i drugi mladi političari s područja bivše Jugoslavije koji su u 90-im godinama u Njemačku došli kao izbjeglice ili ekonomski migranti. Oni su aktivni u populističkim, desno-radikalnim ili čak, kako piše DW, neonacističkim grupama i strankama.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...