Od ponedjeljka Bosanska Krupa, Centar za kulturu i informisanje i Gradska galerija Bosanska Krupa su ispunjene mladim studentima likovnih akademija iz cijele Bosne Hercegovine u Likovnoj radionici „Otisci multioriginalne BiH“.

Dvadeset sedam budućih akademskih umetnika su dobili mjesto u drugoj Likovnoj grafičkoj radionici u okviru projekta „Pro-budućnost“ (povjerenje,razumjevanje,Odgovornost za budućnost) koju finasira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID),uz autore i voditelje projekta, Akademiju likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajeva i dekanesa Amelu Hadžimjelić, profesora Borisa Čistopoljskog i predsjednika Udruženja likovnih umjetnika BiH Admira Mujkića i naravno članove bosanskokrupskog udruženja likovnih radika „Krušnica“ iz Bosanske Krupe.

Zašto Bosanska Krupa u ovom projektu uopće, zašto u grafičkoj likovnoj radionici -razloga decenijsklih i vjekovnih je mnogo. Bosanska Krupa je pravi otisak bosanskohercegovačke originalnosti, grad umjetnosti i velikih imena koja su ponikla, radila u njoj i u svojim likovnim djelima pronosila identitet ljudi,pojava i prirede bosanskokrupske općine. Iznad svih, otac grafike Boško Karanović, spomenička baština sa djelima dar ovog umjetnika,upisana u spomenik nematerijalne kulture BiH i u posjedu općine Bosanska Krupakojom je oplemenjena Gradska galerija u Bosanskoj Krupi. To je ona poveznica umjetnosti koja je iznjedrila Admira Mujkića i njedri Borisa Majstorovića u svijetu umjetničke grafike, i koji toj umjetnosti slikaju najljepši odgovor svojim djelima, naravno uz sve velike umjetnike koji su svoje rođenje, rad ili život, prošlost i sadašnjost vezali za Bosansku Krupu u drugim tehnikama akademske likovnosti, pa i amaterizma.

Ova likovna grafička radionica u Bosanskoj Krupi se održava i u godini jubileja-45 godina Likovne kolonije Krušnica.

Bosanska Krupa je i grad koji je, dok se u cijeloj BiH zatvaraju kulturne institucije, željeom likovnih radnika, a voljom općinske izvršne i zakonodavne vlasti ,posljednjih godina, dobio i Gradsku galeriju Bosanska Krupa, sa bogatstvom od nekoliko kompletnih stalnih postavki djela velikih imena umjetnosti i oko 800 djela nastalih u Likovnim kolonijama Krušnica.

Salih Suljanović, voditelj Gradske galerije zato i kaže da odabir Bosanske Krupe za drugu Likovnu grafičku radionicu „Otisci multiorginalne BiH“ nije slučajan. Pripadnost umjetnosti, entuzijazam uvraćanjau putevima po kojima je bosanskokrupska općina bila zapamćena kao oaza u kojoj su se likovnjaci najbolje osjećali i najzanosnije slikali, u kojoj su učili amateri i usavršavali se mladi umjetnici uz velika imena,prije jugoslovenske, a danas bosansko-hercegovačke akademske likovne elite, učinjeno u poslijeratnom periodu, otvaranje Gradske galerije.

Mislim da je sve to u cjelini otvorilo vrata ovoj Grafičkoj radionici i da je odabir za dekanesu ALU BIH Sarajevo, prof.Amelu Hadžimejlić našeg grada bio lak. Sretni smo,jer znamo da se uz ovaj projekat na najljepši i željeni način odužujemo Bošku Karanoviću,grafikama i mladima koji su zajedno u svijetu grafike-kazao je Suljanović

Nezaobilazan u svim bosanskokrupskim događanjima,pa i ovom je Boris Čistopoljski ,akademski umjetnik iz Sarajeva. Svojim šesnaestogodišnjim radom kroz koloniju „Krušnica“,svojim prisustvom svim značajnijim postavkama u Gradskoj galeriji, svojim ostavljenim djelima u Bosanskoj Krupi koji su cijela izložbena postavkla, zaslužio je da se smatra prijateljem Gradske galerije,pa je tako na ovoj grafičkoj radionici u svojstvu domaćina.Istakao je da je posebno sretan što se u Bosanskoj Krupi sastala master- mladost svih likovnih akademija iz BiH,da razmjene iskustva i uče jedni od drugih i naravno uz sve to da svjedoče da umjetnost ne poznaje druge podjele osim na dobru i lošu,kao i kod ljudi.Već u drugom danu rada,kazao je,realno je očekivati da će na kraju biti veliki broj zanimljivih i vrijednih grafika.

Prva likovna grafička radionica „Otisci multiorginalne BiH“ profesorice Hadžimejlić kroz ovaj projekat organizirana je u Počitelju. Ništa slučajno što je druga radionica u Bosanskoj Krupi. Obe ove kolonije, kao jedne od najstarijih u BiH se i danas trude da zadrže svoj status prestižnih kolnija u svijetu bosansko-herecegovačke umjetnosti. I šire-kazao nam je Admir Mujkić,predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH.

Djela nastala u prvoj radionici obišla su sve gradove u kojima rade Akademije, ne sumnjam da će biti tako i poslije nedjelje kada se druga grafička radionica završi u Bosanskoj Krupi-dodao je ,naglašavajući da svakom umjetniku, manje i više poznatom je zadovoljstvo kada vidi svoje mlađe kolege, kako sa zadovoljstvom rade, stvaraju i zajednički žive dane kao da su cijeli život proveli zajedno.

Osnovni clj projekta koji će nastalim djelima svjedočiti o multiorginalnosti BiH jeste povezivanje studenata likovnih akademija iz Sarajeva ,Banjaluke,Mostara ,Širokog Brijega,Trebinja i Mostara,koji će putem umjetnosti isporučiti otiske koji će značiti da mladi ljudi su oni koji svojim djelima zaslužuju povjerenje,potiču razumijevanje i mogu preuzeti odgovornost za bolju budućnost u BiH.

U posebnom ambijentu Gradske galerije umjetnici rade od ponedjeljka prvog juna, kako bi rekli pod budnim okom jednog od očeva bosanskohercegovačke grafike,okom sa autoportreta iz stalne postavke u Gradskog galeriji,i spomeničkih grafika koji su temelj vrijedmnosti u svijetu grafike,pod punom pažnjom smirenog i budnog ,svjetski ugledanog oka Admira Mujkića i najmlađeg već porođenog renomiranog mladog ili bosansko-krupskog najmlađeg akademskog grafičaara Borisa Majstorovića.Poveznica im je Bosanska Krupa,Una,umjetnost,grafika i čovjekoljublje,zajednički rad u kome su sa mladim studentima-to je onaj lokalni osjećaj onih koji su uložili mnogo napora i usmjerili razmišljanja odgovornih da je likovna umjetnost,resurs razvoja i prepoznavanja Bosanske Krupe.

Grafička radionica u Bosanskoj Krupi radiće do nedjelje.

//mojusk.ba