Konsultacije koje su bile najavljene u zgradi Predsjedništva radi imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH su otkazane. Razlog za to je ponovo zastava, ali ovaj put Milorad Dodik je tražio da se iz sale gdje zasjeda Predsjedništvo i gdje su trebali biti održani sastanci, iznese zastava BiH, saznaje Klix.ba.

Novinarima i snimateljima koji su čekali početak sastanka rečeno je da je sastanak otkazan nakon što nije prihvaćeno da se pored zastave BiH nađe i zastava RS-a.

Kako saznajemo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nije pristao na taj Dodikov zahtjev koji je mimo zakona.

Štaviše, Dodik se uopće nije ni pojavio u zgradi Predsjedništva BiH.

Za sutra je najavljena i sjednica Predsjedništva BiH i to prva zvanična, ali kako saznaje Klix.ba, Dodik je planirao da se sjednica održi videolinkom, gdje bi se on javio iz Istočnog Sarajeva, iz kabineta sa zastavom RS-a. Druga dva člana Predsjedništva neće pristati na tu opciju.

Podsjetimo, u zgradi Predsjedništva BiH je trebao biti održan sastanak članova Predsjedništva Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Кomšića.

Ovim konsultacijama, koje bi se prevashodno trebale ticati imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, trebali su prisustvovati i članovi Кolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, Borjana Кrišto i Denis Zvizdić.

Inače, Dodik je jučer i zvanično predstavnicima političkih stranaka zastupljenim u Predstavničkom domu BiH uputio poziv na konsultacije o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

U obrazloženju je naveo da su, nakon što je konstitutivna sjednica Predstavničkog doma održana 6. decembra ove godine i u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara koji propisuje rokove za donošenje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju prvog čovjeka Vijeća ministara, stvoreni uslovi da Predsjedništvo BiH započne ove konsultacije.

Inače, Dodik je u više navrata napuštao sastanke u zgradi Predsjedništva BiH zbog činjenice da uz zastavu BiH nije istaknuta i zastava RS. Jedan od njih je i sastanak sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Dodik: Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi, imamo rješenje

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu održao press konferenciju na kojoj je komentarisao današnje otkazivanje konsultacija sa parlamentarnim strankama, zbog zastave RS-a.

Naime, Dodik je naglasio da ne želi da zasjeda u zgradi Predsjedništva BiH ukoliko u sali ne bude istaknuta zastava RS-a, ili izbačena zastava BiH.

“U FBiH nema nijednog obilježja srpskog naroda, ja ne želim da budem diskriminian u Predsjedništvu. Ja hoću da radim ukoliko zastava BiH bude izbačena. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu da se ubaci zastava RS-a. Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi imat ćemo rješenje”, kazao je Dodik.

Potom je kazao da on i Džaferović potpuno različito tumače Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.

“Član 1 stav 3 Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta. To što je ta stvar tako visoko u Ustavu istaknuta, dovoljno govori o važnosti onoga o čemu govorim”, kazao je Dodik.

Upitan šta će dalje biti ukoliko se sjednice nastave otkazivati, Dodik je poručio:

“Meni je manje stalo do te njihove Bosne nego njima. Ja imam pravo da odgodim sjednicu, ako ne žele videolinkom šta me briga. Neću da radim u uslovima koje mi je neko nametnuo”, kazao je.

Na kraju je istakao da će do četvrtka stranke pismeno dostaviti ime mandatara.

“Mi imamo naš prijedlog. DNS nema svoj prijedlog i oni će podržati nas”, istakao je.

Prema ranijoj izjavi Šefika Džaferovića, on neće pristati da se sutrašnja sjednica održi videolinkom, te je izvjesno da će biti otkazana.

Džaferović nakon Dodikove provokacije: Povreda zastave je povreda države, na to neću pristati

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkazao za danas zakazane konsultacije s parlamentarnim strankama, gdje je tražio da se iz sale iznese zastava BiH ili da se unese zastava RS-a, oglasio se član Predsjedništva Šefik Džaferović.

On je oštro kritikovao takve postupke Milorada Dodika.

“Ovo je državna institucija. Ovdje mora biti zastava BiH. Nakon što je Dodik otkazao konsultacije onda je u pisanoj formi zatražio da mu stranke dostave ime mandatara ako imaju, sutra do 10 sati. To je uradio bez konsultacija sa mnom. Treba djelovati hladne glave. Za sutra je u istoj sali zakazana sjednica Predsjedništva. Ona treba biti održana u ambijentu u kakvom je do sada održavana. U sali gdje imamo grb i zastavu BiH. Tu se ništa neće i ne može promijeniti”, naglasio je Džaferović.

On je poručio da će po proceduri sutra prije sjednice Predsjedništva, za koju je izvjesno da neće biti održana, otići u kabinet predsjedavajućeg na konsultacije, a onda će u 14 sati otići u salu za sastanke gdje je zakazana prva sjednica.

“Povreda zastave je i povreda države, na to nikad neću pristati. Parlament jedino može mijenjati zakone, do tada će se poštovati zakon koji je na snazi. Ovu sjednicu je zakazao Dodik i sazvao je ovdje u Predsjedništvu, u sali broj 30. U našem poslovniku stoji da kada je član Predsjedništva spriječen i ne može da prisustvuje, a stvar je hitna, onda se može putem linka. Ovo nije ta situacija. Nema nikakvog linka, ovo su redovne okolnosti i obavezno je fizičko prisustvo”, naglasio je Džaferović.

Na pitanje da li će podnijeti krivičnu prijavu protiv Dodika, Džaferović je kazao:

“Ja nisam zadužen za podnošenje krivičnih prijava, nego da obavljam funkciju člana Predsjedništva BiH. Ja ovdje na to upozoravam i neka svako u ovoj državi radi svoj posao”, zaključio je član Predsjedništva BiH.


PROMO PLUS: Možda vas zanima i ovo: