Bez obzira na drugo stanje, svaka trudnica želi biti lijepa i njegovana tokom ovog važnog životnog perioda. Njegu kose nikako ne trebate zapostaviti u trudnoći, ali je važno da je prilagodite stanju u kojem se nalazite. Prije nego se zaputite u frizerski salon, pročitajte koje tretmane trebate izbjegavati za vrijeme trudnoće, a koje možete koristiti bez ikakvog straha.

Donosimo vam 3 savjeta kako se brinuti o kosi tokom trudnoće:

Nemojte farbati kosu tokom prvog tromjesečja
O ovom problemu se priča desetljećima. Prvo tromjesečje trudnoće je sigurno najosjetljivije i zato bi bilo najbolje izbjegavati farbanje tokom ovog perioda. Mnoge organizacije naglašavaju da je farbanje kose sigurno u kasnijoj trudnoći, ali postoje liječnici koji se ni s time ne slažu i smatraju da bi upotrebu ovakvih hemikalija trebalo ostaviti za poslije porođaja.

Čitajte etikete proizvoda
Veoma je važno uvijek čitati etikete, ali tokom trudnoće posebno. Mnogi proizvodi sadrže štetne hemikalije i sastojke kojima se ne bi trebalo izlagati tokom trudnoće. Čak i proizvodi s oznakom „organski“ mogu sadržati neke štetne sastojke. Posavjetujte se s vašim liječnikom na koje to sastojke trebate posebno obratiti pažnju.

Ne pretjerujte s hemikalijama
Tokom trudnoće žensko tijelo prolazi kroz mnoge hormonalne promjene i to je svima dobro poznato, a to može utjecati na način na koje tijelo procesuira hemikalije i proizvode. Iz tog razloga možda bi bilo dobro izbjegavati proizvode pune hemikalija tokom ovih devet mjeseci. Tako ćete zaštititi vašu bebu od moguće kontaminacije hemikalijama s kojima vaše tijelo jednostavno ne zna kako da se nosi.

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Otklanjamo dileme: Smijete li farbati kosu dok ste trudni? / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.