RUI PINTO, portugalski haker koji je otkrio Football Leaks, najveću aferu u povijesti nogometa. Njegovom zaslugom svijet je na raspolaganje dobio tisuće tajnih dokumenata iz svijeta nogometa, a sada bi ga oni mogli skupo koštati.

>>> Kako su milijuni za Modrićeve transfere završili u Republici Srpskoj

>>> Football Leaks otkriva tajne riječkog nogometnog carstva Volpija i Miškovića

Naime, Pinto je optužen pred sudom u Portugalu zato što je u javnost pustio skupinu dokumenata koji su rezultirali UEFA-inim istragama protiv netransparentnog poslovanja Manchester Cityja i PSG-a.

Uhićen je u Mađarskoj ovoga siječnja, a kasnije je isporučen Portugalu gdje je optužen za 147 kriminalnih djela, a tamo će mu biti održano i suđenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terete ga za niz kriminalnih djela

U optužnici se navode sumnje za neautorizirani pristup podacima, ilegalno hakiranje, sabotažu i razne stupnjeve kršenja korespondencije. Pintovi odvjetnici tvrde da je Portugalac sve učinio u interesu javnosti te da zbog toga ne bi smio biti osuđen.

Ako Pinto ipak bude osuđen, moguće je da više nikad ne izađe iz zatvora. Naravno, nije vjerojatno da će biti osuđen po svih 147 točaka optužnice, ali ne čini se ni izglednim da izbjegne neku vrstu zatvorske kazne. 

Neke od oštećenih institucija uključuju nogometne klubove Porto i Benficu, Južnoameričku nogometnu konfederaciju, UEFA-u, FIFA-u i odvjetnike nogometaša Cristiana Ronalda.

Rui Pinto ran a website called Football Leaks and won praise as a whistleblower. Portugal’s authorities who view him as a criminal just charged him with 147 crimes. https://t.co/xVrinnjgPd

— NYT Sports (@NYTSports) September 21, 2019

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?Izvor: / index.hr