SIPA otkrila da je droga uvezena iz Holandije.

Prema saznanjima iz tužiteljskih izvora, ovo su imena koja su jutros uhapšena u velikoj policijskoj akciji kodnog naziva “Blog”: Admir Jakupović, Almedin Kadić, Sandro Đedović, Mirza Serdarević i braća Hodžić.

Akciju su izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na više lokacija na području Kantona Sarajevo.

Sve njih se sumnjiči da su izvršili krivično djelo organiziranog kriminala u vezi sa krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnim drogama.

Prema službenoj informaciji, osnovano se sumnja da su svi uhapšeni od maja 2020.godine nabavljali droge kokain, heroin, i amfetamin u Kraljevini Holandiji, odakle su ih transportirali u Bosnu i Hercegovinu, gdje je droga preprodavana.

Tokom višemjesečne istrage i vještačenja zaplijenjene droge pripadnici SIPA-e su otkrilili i privremeno oduzeli 1.104 grama kokaina i 7.470 grama heroina, te osam litara amfeteminskog ulja koje se koristi kao osnovna baza za proizvodnju droge speed. Vrijednost zaplijenjenih narkotika procjenjuje se na nekoliko stotina hiljada maraka.

Svi uhapšeni će u zakonskom roku biti predati Tužiteljstvu BiH, koje je uz odobrenje Suda BiH vodilo ovu dugotrajnu kompleksnu i uspješno okončanu akciju.

(oslobđenje)