Tim istraživača s Univerziteta Tufts iz Bostona u Masačusetsu tvrdi da je moguće da će lijekovi koji potiču antiupalne proteine jednog dana biti uspješan tretman protiv autizma.

Poremećaji iz spektra autizma odnose se upravo na poremećaje u komunikaciji i ponašanju te u njih ubrajamo stanja poput autizma i Aspergerovog sindroma, a simptomi mogu biti blagi ili teški.

Istraživači su proučavali 16 mozgova umrle djece, od kojih je pola imalo poremećaj iz spektra autizma, a pola nije. Sva djeca imala su između tri i 14 godina. Rezultati su pokazali visoke nivoe proteina IL-18, poznatog okidača upala kod djece s autizmom, i to pogotovo u dijelovima mozga odgovornim za strah, pamćenje i pažnju.

Osim tog proteina, pronašli su i povišene nivoe proteina IL-37, koji djeluje protuupalno. Zbog toga su skloni vjerovati kako bi lijekovi koji potiču protein IL-37 mogli biti terapija kojom bi se smanjio nivo proteina IL-18 u mozgu.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.