Njemački časopis za ispitivanje potrošača Stiftung Warentest ustanovio je da je više od  polovice bambusovih šalica koje je testirao sadržalo tragove štetne plastike. 

To znači da svako tko ispija kafu iz bambusove šalice ispija i opasnu plastiku. 

Razlog leži u tome što fino samljevena bambusova vlakna zahtijevaju neku vrstu ljepila koje se koristi da bi šalica dobila željeni oblik, a krivac je melaminska smola. 

Ako se plastika valjano obradi te ako nikada nije izložena temperaturi višoj od 70 stupnjeva Celzijevih, nikakve količine štetne tvari ne prenose se u piće, kazali su ispitivači.  Ali tipična temperatura kafe prelazi 70 stupnjeva Celzijevih kada se ulijeva u šalicu. 

Formaldehid, drugi sastojak pronađen u šalicama, može nadražiti oči, kožu i dišni sustav pa čak izazvati rak. 

Postoje sumnje da bi melamin mogao biti krivac za bolesti mokraćnog mjehura i bubrega.

Autori ispitivanja kritizirali su proizvođače zbog varanja potrošača. Neki proizvođači navode, primjerice, da je njihova šalica biorazgradiva. 

Međutim, to se ne odnosi na šalice obogaćene plastikom. Recikliranje je također otežano jer mješavina se ne može razlagati na sastojke. 

Zaključak potrošačima je da umjesto šalice od bambusa radije kupe višekratnu šalicu od nekog drugog materijala, primjerice šalicu od inoksa, porculana ili polipropilena.

Novi.ba/Vecernji

Izvor: / novi.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.