D. Bašić
Otvoren Muzej “Valter brani Sarajevo”

Ova muzejska institucija na više od 100 kvadrata posjetiocima će ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu

Avaz.ba

Muzej “Valter brani Sarajevo”, posvećen kultnom istoimenom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, otvoren je danas, na rođendan Grada Sarajeva. Muzej će biti jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija.

Ta će muzejska institucija na više od 100 kvadrata posjetiocima ponuditi uvid u originalne filmske eksponate te pregled segmenata tog ostvarenja na filmskom platnu.

Za otvorenje Muzeja Filmski centar Sarajevo je okupio kreativni tim ljudi, a projekt su prepoznale mnoge institucije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji. Posebna podrška došla je od Gradske uprave Sarajeva, ali i Turističke zajednice KS.

– Osim kulturološke, projekt ima i turističku dimenziju. Ono što zovu ”mrtva kulturna baština”, to nije tačno, ova institucija je važan identitet zajednice, ali može imati i svoju upotrebnu vrijednost i kao turistički proizvod u današnjem vremenu – naglasio je direktor Centra Jasmin Duraković.

Planova za razvoj muzeja je puno, dodao je on, a jedan od njih je i turistička tura ”Valter brani Sarajevo”, u koju će biti uključene lokacije na kojima je sniman istoimeni film.

– Po otvorenju muzeja planiramo mnoge aktivnosti dao bi ova muzejska institucija bila jedan od najboljih turističkih proizvoda u Sarajevu – kazao je Muzur, dodavši da je zato neophodna dobra saradnja sa svim kulturno-historijskim institucijama.

(Autor: Avaz)