Federacija BiH dobit će registar pedofila! Zastupnički dom Federalnog parlamenta je na posljednjoj sjednici jednoglasno usvojio Nacrt zakona o posebnom registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH. Taj dokument propisuje uspostavu registra pedofila.

Kazna zatvora

Zakon je predložila zastupnica Lana Prlić (SDP), a kako je kazala za „Avaz“, uspostava registra najbitnija je odredba zakonskog rješenja. 

– Registrom se želi postići to da kada pošaljete svoje dijete u vrtić, školu, sekciju, nevladinu organizaciju ste sigurni da osoba koja će raditi sa vašim djetetom nije prethodno osuđivana za pedofiliju. Registar je neophodan zbog činjenice da je naučno dokazano da se, nažalost, ova vrsta prijestupnika i nakon što odsluži kaznu zatvora vrlo često vraća i opet ponavlja to djelo – rekla je Prlić.

Prema njenim riječima, zakonom će biti definirano i to da će se u budućnosti strogo voditi računa koje osobe se zapošljavaju na pozicije koje imaju direktan ili indirektan kontakt s djecom. Institucije koje budu zapošljavale morat će provjeriti nalazi li se bilo ko od aplikanata za radno mjesto u ovom registru.

Izdavanje potvrde

– Sistem će biti sličan kao danas s potvrdama o nekažnjavanju. Kada se zapošljavate, morate donijeti potvrdu o nekažnjavanju, tako će se izdavati i potvrde poslodavcu iz registra. Po ovom zakonu neće morati aplikanti donositi potvrde, već će institucije koje zapošljavaju od MUP-a morati tražiti uvjerenje, koje se izdaje poslodavcu, a ne građaninu na kojeg se odnosi – rekla je Prlić.

Kada će zakon biti usvojen

– Nisam optimista da će zakon biti usvojen ove godine. Trebat će malo više vremena. Ali, nadam se da će to biti što prije, jer će nam, vjerovatno, kao i u RS, za uspostavu registra biti potrebno godinu nakon usvajanja zakona – kazala je Prlić.

Registar će formirati i voditi Federalni MUP u saradnji sa sudom, kako je to definirano i u RS, gdje već postoji registar pedofila.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Otvoren put ka registru pedofila / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.